Visa varukorgen
Design & Illustration

Byggrapport 11/7

form för sittbrunnssarg

Inte mycket hunnet idag - nu handlar det mest om att avsluta diverse jobb innan semester, skicka alla ritningar och instruktionshäften som är beställda de senaste dagarna och att planera för en veckotur i Bohuslän (vecka 29). Men däcket är på plats igen och en ring av uretanskum är ditlimmad (termolim) för att fungera som form för sittbrunnssargen i glas- och kolfiber.

English summary Not much time for kayak building now. I have a few assigments to finish, some kayak plans to send and preparations for a paddling week on the west coast. But at least the deck is back in place and I have prepared a foam mold for the cockpit rim in glass and carbon fibre.

Kommentarer

Jag hejar på Björn i hans byggande. Ny rapport om min Igdlorssuit/Anas Acuta. När jag ändrat läget på mina sido-"stringers" fick jag bredare botten och en helt annan kajak. Det var lätt att ta upp sömmarna och sen sy ihop paketet igen och till sist stryka linolja på och låta torka. Sent igårkväll (söndag) stack jag ut i djupa dyningar. Kajaken går spikrakt dit jag riktar den och det spelar ingen roll hur vågorna slår mot för-akter eller sidor. Den glider inte ned i vågorna heller. Den har väldigt mkt "rocker" och det gör den lätt att svänga samtidigt som den tar vågorna framifrån och bakifrån mycket mjukt och fint. Inget plaskande. Det här är den trevligaste grönlandskajak jag byggt hitintills, men visst ser jag linjer som borde varit annorlunda... Det är bara att ta nya tag. Längden 5,43 m och 53 cm över masik. Höjd mellan köl och ryggbit 16 cm.

Nu till en fråga som förhoppningsvis någon därute i cyberrymden kan ge svar på - var får man tag på neoprenduk? Den måste finnas i metervara någonstans, men var? Tacksam för alla svar.

Kanske på http://www.shelby.fi/catalog/default.php. Jag har bygger-gärna-själv-kamrater som har köpt annat därifrån och som har gjort egna kapell i neopren. Men det är ju inte säkert att just neoprenet kommer ifrån Shelby. Om du inte får svar här borde det finnas på Utsidan Gör-det-själv-forumet.

Tack Patrik! Jag gör ett försök. Min gamla alpina anorak är fortfarande det mönster jag jobbar ifrån...

Henri,

Jag är lite nyfiken på din kajak. Du kallar den Igdlorssuit/Anas Acuta, och jag antar att du syftar på den kajak som Kornielsen byggde åt Ken Taylor i slutet av 50-talet? Valleys Anas Acuta är i princip en lite förlängd glasfiberkopia av den, med höjt fördäck för att passa västerlänningar. Men det som förvirrar mig är måtten: originalet är nämligen 497 cm lång och 54 cm bred. Dina mått ligger närmare glasfiberversionen, är det alltså den du utgått från? I så fall ett kul "baklängesbygge"!

Hej Magnus! Jag är också lite nyfiken... var kan man läsa om originalet? En annan fundering jag har: har läst om hur Björn impregnerat bävernylon med linolja och bivax för att kunna göra tex kapell. Min fundering är om man skulle kunna göra något liknande med "syntetmocka" för att kunna få det riktigt skinnlikt? Metervaran är ganska dyr, så det skulle vara lite trist att försöka något som bara blir skräp i slutändan. Hälsn Bertil

Ja Magnus, jag har inte originalets 609.6 utan 543. Anledningen var att jag inte hade tillräckligt långa bitar för att göra originalet. Jag fick nämligen från England Duncan R. Winnings uppmätningar och linjer när jag köpte linjerna och måtten till Angmagssalikkopian. Jag tyckte den senare var snyggare i linjerna än Igdlorssuit-kajaken. Nu när jag byggt den med förändrade mått - originalet har manhålsmåttet 445 cm och jag 53 cm - men med samma "rocker" och för och akter måste jag åter säga att det är den trevligaste kajak jag paddlat med. Oavsett om den liknar plastic-varianten. Men jag har lärt mig en hel del under bygget och jag ska gärna bygga en ny med de riktiga linjerna. Det ska jag faktiskt göra. Den går fantastiskt bra i rum sjö.

Winnings mått står lyckligtvis även i centimeter.

Bertil frågar om bävernylon. Gittes stuvkälla i Rinkaby är billigast på väven, 95 kr pr meter (brukar kosta 140 kr på andra ställen). Jag har sytt en tuiliq (var med på utställningen i Skeppet i Simrishamn förra sommaren) med mönster från en alpin anorak jag haft, m a o få sömmar. Jag har också sytt en "halvpäls"

av samma material. Dessutom en sydväst. Jag har bara impregnerat med kokt linolja ett par gånger. Det fungerar utomordentligt bra. Väven är 50/50 nylon och bomull och är smidig även om det är kallt.

Jag ska skicka Björn bilder på Acutan när jag framkallat rullen(-arna).

Hej igen!

Det blev förvirrat om måtten. Winnings uppmätning från för till akter uppvisar 5048

Alltså styvt fem meter och litet till. Jag har antagligen stått och tittat på ett annat mått, för ritningen uppvisar segment av olika delar. 6094 ska alltså vara 60 cm och 94 mm - eller runt 61 cm för ett visst segment i fören. Ursäkta förvirringen. Jag har faktiskt byggt en längre kajak, men den känns bara bra i vattnet. Jag ska vara noggrannare i fortsättningen. Winnings "gammalengelska" mått är 16´-6 3/4". En fot är väl 30 cm om jag minns rätt, så det stämmer nog rätt bra Magnus med dina mått. Hoppas det här klargjorde allt.

Och Winning har glömt en nolla i måttet från för till akter märker jag ju,

Apropå ingenting...

Och det har absolut ingenting med denna tråd, men ändå.

Fast nog är det liiite opraktiskt att ta med både kanot, bil och cykel...?

/Bosse

Ojdå!

Länken hamnade inte där jag hade tänkt mig. Den hamnade under mitt namn...

Hur som, här är den i klartext oxo...

http://www.vf.se/vf/docs/visa.asp?artikelID=88258 (http://www.vf.se/vf/docs/visa.asp?artikelID=88258)

Bosse, jag har avstått från att fixa automatlänkning i kommentarsscriptet (vill inte förenkla tillvaron för spammare i onödan), men det går att manuellt länka på vanligt sätt (a href och /a), så som jag gjort nu på din kommentar.

Skriv en kommentar