Visa varukorgen
Design & Illustration

Byggstart

Äntligen blev det dags att börja bygga. Ritningen (Njord) som jag filat på under hösten får anses vara färdig och det finns vita fläckar i planeringskalendern, som bara väntar på att fyllas med något meningsfullt.

Igår sågade jag ut spant, monterade ihop byggjiggen och justerade in spant och stävar.

Jag får ibland frågor om hur mycket plats som behövs för att bygga en kajak. Som framgår av bilderna är kraven tämligen beskedliga. Men bristen på svängrum uppvägs mer än väl av fördelen att bygga hemma - inga transporter, möjlighet att utnyttja även korta stunder för lite småjobb etc.

såga ut spantmallar

Spantmallarna är överförda på 10 mm spånskiva och sågas ut

såga ut spantmallar

Den enklaste byggjigg man kan tänka sig

såga ut spantmallar

Börjar med att justera in centerlinjen med hjälp av ögonmått och vattenpass

såga ut spantmallar

Dags för en höjdjustering (glömde paralaxfelet hos kameran - det var meningen att det skulle synas hur rak vattenlinjen var)...

såga ut spantmallar

...sedan lite tester med ribbor för att se att alla linjer turar som de skall.

Nästa byggrapport

Kommentarer

Ser fint ut,ska nu åka och felsöka på mitt projekt?

Ha det !

Robert

Hellre trångt än långt borta... Efter att ha byggt din kanotyawl och en Kavat i ena halvan av mitt delade trånga vardagsrum har jag äntligen löst problemet genom att motionera bort 10 kilo - så blir det lättare att passera stävarna vid nästa bygge (som jag kanske startar nu efter Dina inspirerande bilder). Lycka till med nybygget!

Per

Ja det är dock lite trängre än garaget jag occuperar för mina föräldrar, men sålänge man får platts och får ut den färdiga båten så är de ju okej tycker jag... ser frammemot att dels får sjösätta min egna Hunter som snart blir klar och även ska det bli intressant att se ditt nybygge i sin fullständiga version.

Skriv en kommentar