Visa varukorgen
Design & Illustration

Byggstart!

spantmallar

Äntligen dags! Inte den ideala byggperioden - under sommaren sitter jag hellre i kajaken än står i källaren - men så har det fått bli den här gången. För övrigt ser det ut som vanligt. Lite bättre plats i källaren sedan den gamla oljepannan åkte ut (fast sådant syns förstås dåligt på bilder).

Nytt för den här gången är att jag har skrivit ut spanten direkt från datafilen på min A4-skrivare. Det innebär att flera av spanten får klistras ihop av ett par ark - lite omständigt, men en test om det kan vara ett möjligt sätt att leverera spantmallar på.

De utskurna spanten klistrar jag direkt på spånskivan, för att sedan såga ut och montera på byggjiggen.

Vad det skall bli? Havsracern förstås...

in english Finally time. Not the preferred time of the year - summertime the kayak is more tempting than the workshop - but this is how it must be. Otherwise it is building as usual. A little more space since I got rid of the old oil furnace and tank.

This time I have printed the station molds piece by piece on a standard desktop printer and glued them together. The station were glued to the particle board and cut.

What I am building? Why, the surfer/racer of course...

Kommentarer

detta låter mycket intressant... ska bli trevligt att se den färdiga produkten... kommer du hinna klart till träffen i svendborg? så vida du ska dit klart...

om du har skulle du kunna maila kontakt uppgifterna till arrangörerna i svendborg till mig?

Tanken är att den skall vara klar till Stocken eller senast till Svendborg - men den här säsongen har hittills varit lite svårplanerad, så jag avger inte längre några löften.

Svendborgträffen är tämligen informell och någon egentlig arrangör finns inte, men träffen hålls på Havkajakcenter Svendborg (http://www.havkajakcenter.dk/)s område och initiativtagare är Martin Nissen med GreenlandPaddle.com (http://www.greenlandpaddle.com/).

Det ser väldigt platt ut. Har du aldrig ett V i botten? Jag kanske är för blind för att inte se allt ur mitt eget perspektiv. Kan du förklara?

Kajaken är bara ca 42 cm bred totalt. Jag räknar kallt med att om jag skall ha en chans att hålla huvud och överkropp i rätt kvadrant måste jag sitta så lågt som möjligt, dvs på botten - och den delen av min anatomi dikterar en relativt flat bred yta med minimalt V (någon föreslog ett inverterat V som ännu mera anatomiskt korrekt, men där satte jag ner fötterna).

Annars hade ett mera rundat skrov varit hydrodynamiskt mera effektivt, eftersom det är fart jag är ute efter den här gången. Men blir kajaken för rank kan jag ändå inte utnyttja paddeltekniken optimalt - därav de för en bråttomkajak ovanligt skarpa slagen.

Ett djupt V hade inte inneburit någon fartfördel gentemot det flacka V som jag ritat - båda har större våt yta och mer turbulens än ett runt tävlingsskrov. Men framför allt hade det tvingat upp sitsen (och därmed däcket) med åtskilliga centimeter.

Generellt är jag inte speciellt förtjust i djupa V-bottnar. De begränsar manöverbarheten i för mig oacceptabelt hög grad. Jag vill ha mina kajaker lättmanövrerade och föredrar att kursstabilitet är en funktion av paddeltekniken, inte av skrovformen.

Själv kör jag PosteRazor när jag ska skriva ut något i fullskala.

http://posterazor.sourceforge.net/

Sittbrunn 50x38 CM... färdig att skriva ut.

http://www.kajakforum.se/stuff/sittbrunn_liten_50x38.pdf

Tack för tipset. Jag skall titta närmare på Posterazor. För just spantritning från designprogrammet har jag något liknande - en liten skrivarplugin - som delar bilden i lagom bitar efter skrivarens utskriftsstorlek, och förser dem med passmärken för att enkelt kunna pussla ihop dem efteråt.

Skönt att du kom igång, Björn! Jag hade lite dåligt samvete för att jag "stal" din första byggdag av dig i måndags. Men du såg å andra sidan inte ut att lida i kajaken ute i Lommabukten heller... det gjorde i varje fall inte jag!

Appropå designprogram, vad anväder du för program när du designar dina kajaker?

Inför hägrande paddelturer är jag lättdistraherad - en karaktärsbrist som jag har mycket stor glädje av. Kul att se hur elegant du rollade Njorden...

Ska bli skönt att kunna luta sig tillbaka med en kopp kaffe i handen och följa någon annans kajakbyggande.. ;)

Lycka till med nya kajaken Björn!

/ Ulf

Hej Björn. Samma fråga som Einar.

Jag är lite nyfiken på datorprogram och filfrormat på ritningar till kajakerna. Använder själv AutoCad i jobbet, har tillgång till både A3 och A1 / A0-plotters. Är det möjligt att köpa ritningar digitalt av dig?

Einar: Har provat ett antal olika, mer eller mindre komplexa program och programkombinationer, men gör numera huvuddelen av jobbet i BearBoat - ett litet enkelt kajakdesignprogram, skrivet av en kajakintresserad matematiker (kan kostnadsfritt laddas ner från Mariner Kayaks sajt). Det saknar en hel del önskvärd funktionalitet och styrningen av formparametrar kan initialt upplevas som ganska invecklad eftersom allt sker via en algoritm som för valda parametrar modellerer skorvet för minsta våt yta. Men i grunden stämmer beräkningsalgoritmen mycket väl med mina intentioner för skrovformer och hydrodynamik och ger därför ett snabbt och enkelt sätt att få fram en grundform som jag kan flytta över i ett vanligt ritprogram (Illustrator) för slutfinishen. Under processen leverar programmet en strid ström av hydrostatiska och -dynamiska data och själva designjobbet är att, genom en rad iterationer, balansera dessa ofta motstridiga data till en optimal kompromiss som stämmer så bra som möjligt med den upprättade kravspecifikationen.

Kanske ska förtydliga... Jag menade givetvis inte dina originalfiler, mera en leverans i exemelvis pdf-format eller nåt annat format så att man själv kan plotta ut dem....

Tack Björn för raderna. Min förtjusning i V-botten kommer sig naturligtvis av att jag gillar en kajak som går rakt oavsett vågor (Brinck igen!) från diverse håll. Men jag förstår din point, du vet naturligtvis vad du gör. Apropå datorprogram hittade jag i går en intressant sajt(!) där meddelaren kom med det som jag fann vara det "naturliga förnuftet". Med utgångspunkt från den vanliga och i Grönland sedan århundraden konstruerade kajaken kunde han meddela att han, efter alla analyser, beräkningar, vågmotstånd, vattenmotstånd etc, etc, lugnt kunde konstatera att originalet har alla de egenskaper som nutidens enorma datoriserade uträkningar kommer fram till. Konklusionen var sålunda: om konstruktören inte kunde komma fram med någonting absolut avvikande och hitintills aldrig skådat fanns allting redan upptecknat i verkligheten av händer som aldrig ritat en kajak. Men däremot byggt och paddlat.

Lennart: Jag kan skicka pdf-filer som alternativ till papperskopior.

Henri: Min uppfattning också. Jag tror inte att modern hydrodynamisk kompetens kan förbättra de traditionella kajakerna inom den kravspecifikation de en gång utvecklades. Däremot kan datorkraft och relevant programvara underlätta processen att specialisera grundformen för nya användningsområden, genom att sortera bort de värsta tankefelen utan att behöva några hundra år av trial-and-error.

Skriv en kommentar