Visa varukorgen
Design & Illustration

Byggstatus 031117

Prototypbygget går sakta framåt. Senaste veckan har ägnats åt alla de detaljer som måste vara klara innan skrov och däck limmas ihop.

DäcksvyNytt för den här kajaken är att jag skall prova däcksluckor från amerikanska Beckson - samma typ av luckor som sitter på tex Betsy Bay Kayaks. Det är svarta (finns även vita, beige och glasklara) polykarbonatluckor med o-ringstätning och snäpplås. Plats finns för en 8" akteröver och en 6" fram. Inte speciellt stort men å andra sidan finns inte heller lastkapacitet för så mycket i den här kajaken.

Luckorna blir försänkta i däcket för att minska skvätt från överbrytande sjö. För att få plats måste förluckan monteras så långt akteröver att däcket inte är helt plant - därav urtaget runt monteringsytan.

Uttag för lucka För att förstärka det plana däcket bakom sittbrunnen finns en bastant däcksbalk som tål att sitta på och en kolfiberremsa för att fördela ut trycket över en större ytan. En kolfiberremsa finns även framför sittbrunnssargen i stället för en däcksbalk som inte får plats under det låga fördäcket.

Däcksbeslagen blir samma som på Hunter: de gjutna kanalerna i däcket. De är starka, lättbyggda, är inte i vägen på däcket och fungerar utmärkt både med traditionell lina-och-slide och med gummilina.

Precis som på Hunter blir det ett fast fotstöd, egoistiskt avpassat för min benlängd - den som vill sitta bra i nya kajaken får se till till att ha samma mått som jag.

Eftersom sittbrunnensöppningen är så liten (55x38 cm) behövs inga speciella knästöd - lite liggunderlag limmat på undersidan av däcket räcker bra. Några höftstöd kommer jag inte att ha. Dels är sidorna så låga att det är onödigt, men jag tror också att vissa rollar och stöd blir lättare om man inte sitter alltför fast i sidled.

Föregående - byggrapport - Nästa

 

English summaryThe prototype slowly takes shape. Last week was dedicated to details that must be ready before gluing hull and deck. For this kayak I am going to use Beckson Pry-out plates - an 8" for the aft deck and an 6" on the fore deck. Not very big, but the load capacity is not very impressive on this little kayak. The plates are recessed in the deck to minimize spray.
The flat aft deck is supported by a deck beam and a carbone fibre strip, since sitting on the aft deck is the only way of getting the legs through the cockpit rim (21,5x15") and under the very low deck.

Kommentarer

Det finns ännu inga kommentarer.

Skriv en kommentar