Visa varukorgen
Design & Illustration

Caribou 495 – Jan-Olof Olinsson

Caribou 495 – Jan-Olof Olinsson

"Hej Björn!

Jag skickar här några bilder på Flisan, min Caribou 495, och lite info om bygget. 

Det hela började med att Mikael Larsson visade mig sina nybyggda kajaker. Sedan ”råkade” han visa mig din hemsida, och då särskilt dina kanadensare. Frugan undslapp ett ”En så’n kanske du kan bygga?” Föga anade hon projektets omfattning, men med ledningens godkännande började vi glatt förbereda bygget i väntan på våren 2019. 

Med Mikaels erfarenhet i ryggen byggdes en ”strongback” och material hämtades hem från Björn Nilsson Thafvelin, Tunarps Båtbygg. Jag ville bygga i ceder och bad Björn välja strips i varierande färg. Jag är supernöjd med allt material och den fina service Björn gav oss. 

Detta var ett förstabygge för mig, så det tog sin tid att slutföra. Jag ville ha den omålad, så stripsen är limmade utan häftklammer. Det kostar i tid eftersom man får vänta på torkande lim, men om man inte har bråttom vinner man i utseende tycker jag. Dessutom ville jag följa relingen upp i stävarna, så några strips var en smula motsträviga kan man säga. 

Det moment jag var mest osäker på var glasfiber/epoxi lagret. Utan hjälp av Mikael hade det nog blivit en trädgårds dekoration snarare än en båt. Jag klantade till det en smula men med ordern ”Gör om Gör rätt” fick Mikael styr på det hela.

Relingen och sitsarna är gjorda i ask, däcken gjordes av några bok-matchade bitar av valnötsrot.

Projektet löpte på hela sommaren, det första bygget tar mer tid eftersom många moment är oprövade för en nybörjare. För mig är resultatet väl värt insatsen och mer därtill. Den är härlig att paddla, svarar direkt på de (få) paddeltag jag behärskar och inspirerar mig att förbättra min teknik. Att man sedan får positiva kommentarer varhelst man dyker upp med en ceder kanot är inte illa det heller...

Tack för allt stöd och svar på mina frågor under byggets gång.
Och för all inspiration du ger oss på din hemsida.

Janne Olinsson
Skepplanda"

Caribou 495 – Jan-Olof Olinsson

Caribou 495 – Jan-Olof Olinsson

Caribou 495 – Jan-Olof Olinsson

 

 

Kommentarer

Det finns ännu inga kommentarer.

Skriv en kommentar