Visa varukorgen
Design & Illustration

Caribou 495 – Jon-Håvard Hasle, nya bilder

Caribou 495 – Jon-Håvard Hasle

Det kom några fler bilder från Jon-Håvard Hasle – den här gången med kanoten i vattnet...

"Hei Björn.

Da har jeg fått tatt noen bilder av Caribou`en på vannet.

Relativt godt fornøyd med hvordan den går i vannet, og hva den krever av energi for god fremdrift. Litt mer usikker på stabiliteten, og eventuelt hva som skal til for å få den noe mer stabil. Kanskje bare noe mer trening vil hjelpe, men det vil vi se når vi har fått brukt den litt.

Skal nok bygge flere, men da blir det en mindre modell, og i gran med innslag av rød seder."

Caribou 495 – Jon-Håvard Hasle

Kommentarer

Gratulere med din nybygde, flotte kano. Jeg har kun bygd kajakker (7 stk.), alle designa av Thomasson. Kanskje skal jeg bygge en kano kommende vinter? Du har sikkert ideer selv om hvordan øke stabiliteten. Tung bagasje nederst og midt i båten hjelper, og kanskje kan sitsen senkes litt. Hvis sittehøgda gjøres regulerbar, kan den senkes når bølgehøgda øker eller bagasjen er lett.

I 1970- og 80-årene padla jeg og kona en tidlig versjon av den sammenleggbare kanoen Ally. Den ble den gang levert med løse, oppblåsbare sitteputer, noe som betydde verkende muskulatur og stadige pauser. Allyen bukta og vrei seg gjennom bølgene uten plask og sprut. Men siden kanoen ble slitt av bevegelsene, ble den stadig løsere i skroget og mer ustø. Ved å innreie en kano så den fikseres sideveis mot kroppen, kan den krenges vha. kroppen og stabiliseres vha. åra liksom en kajakk. Dette ble oppnådd i Allyen ved å feste sykkelseter på en stamme mot kjølribba, og å spenne stammen/setet sideveis i et tverrspant vha. et kryss. Ved å sitte på det stødige setet mellom lårene og samtidig stå på knærne mot ei friksjonspute i botnen, fikk vi veldig god kontroll. Dessuten ble padlinga svært kraftfull og hastigheta høy, særlig når vi sto tyngre på knærne enn vi satt på setet. I stille vær (med tung bagasje midt i båten) ble begge setene flyttet så nær stevnene som mulig. Dermed kunne åra føres i lange drag nærmere midtlinja i kanoen. Relinga kunne dessuten spennes mot hofta/kroppen. Vi traff ingen som padla sin Ally så fort og uanstrengt på tur. (Thomassons Swift 2, med tilsvarende innredning, ville likevel slått oss langt ned i sjøstøvlene.) Kroppsstøtte i kanoen og bedre kontroll kan trolig oppnås på flere måter. Du har lagd så flotte seter, så kanskje frister det å prøve ei fleksibel form for knestøtte; ei reim el. som knærne kan presses opp mot. I kajakken fungerer som kjent undersida av dekket som knestøtte. Jeg har ikke prøvd slik knestøtte i kano. Hvis du liker å eksperimentere, så lykke til!

Mvh Knut.

Hei Knut.

Takk for tips. Setene er allerede gjort justerbare, og det hjalp litt i forhold til stabilitet.

Nå har jeg vent meg til dens oppførsel, så nå går den som forventet i vannet.

Fortsatt veldig lett påvirkelig i forhold til vind, men det bekymrer meg ikke lenger.

Skal i gang med et nytt prosjekt ganske snart, men da blir det igjen kajakk og av delvis eget design.

Heu. Hvordan får man tak i twgninger og byggeanvisni g på kanoen. Mvh Henrik

Titta på Caribou 495-sidan ;-)

Skriv en kommentar