Visa varukorgen
Design & Illustration

Dansk sjösättning...

En ny dansk Black Pearl

Från Peter Madsen:

Hej Björn.

I søndags havde vi årets søsætning i kajakklubben ”Malik” i Faaborg på Sydfyn. Det blev en flot dag i fremragende vejr. Små 40 kajakker dukkede op, hvoraf 18 var nybyggede efter vinterens byggesæson. Langt de fleste var SOF’er. Selv en kajak med glasbund var imellem.

I klubbens tradition blev alle de nye kajakker ”døbt” og navngivet med et ”Lykke på rejsen”, inden der blev afprøvet kajakker, drukket små sjusser og grillet god mad med mere i de smukke omgivelser.

Sjösättning och dop

Selv havde jeg to kajakker med til dåben. Dels min Nomad fra forrige år, der ikke nåede at blive døbt sidste forår, dels min nye Black Pearl.

Nomaden er en fantastisk kajak, der er utroligt stabil og sødygtig. Jeg er meget glad for den. Det er alle tiders langturskajak, der kan holde en meget høj marchfart. I hårdt vejr og på lange afstande er den uovertruffen.

Min nye Black Pearl har jeg jo endnu ikke så megen erfaring med, men har dog været ude på en række ture. Den er overraskende stabil i forhold til bredden (43 cm), og er ingen problem at sejle for mig, heller ikke i hård vejr. Dog skal man være klar til at reagere hurtigt, for det gør kajakken. Men den er mere stabil end mine smalleste SOF’er, selv om de er breddere. Det er næsten en u-båd, da der er 1,5 cm fribord i roligt vand. Den er lige som jeg vil have den, og mindre kan den heller ikke blive til mig. Den skal jeg nok få en masse sjov med!

Två långa och smala kajaker

Jeg har ændret en del på begge tegninger, for at tilpasse dem til mine ønsker. Nomaden (”Islom”) er lavet 48 cm bred og sænket ca. 20%. Længden er 6,08 meter, hvilket virker fint for mig på længere stræk. Vægten endte på 15 kg. Pearl’en (”Nigra”) har jeg bl.a. ændret ved at sænke hæk og stævn endnu mere end på tegningen, da jeg har det bedst med de østgrønlandske kajaktyper. Bredden blev 43 cm og længden 6,25 meter (hehe, ja, jeg kan godt lide smalle, lange kajakker…). Jeg endte på godt 12 kg, hvilket jeg er godt tilfreds med.

Jeg har lige et par spørgsmål til dig:
Om vinteren bruger jeg en Chillcheater heldragt, der virker meget fint. Jeg har dog problemer med afkøling i pauser og i vandet, på grund af fugt og sved efter en hård tur. Hvad bruger du under din tuiliq for at undgå dette?

Jeg savner et skandinavisk forum til selvbyggere, hvor der bliver skrevet indlæg mere end én gang om ugen (som f.eks. Havkajakroerne, der er nede igen igen…). I samme stil som Qayaqusa og kayakforum.com. Ved du om der findes et sådan, og hvor?

Nu glæder jeg mig til en spændende og forhåbentligt udfordrende sommer på vandet.

Med venlig hilsen
Peter Madsen

Kommentarer

Peter: Jag använder Chillcheaters tuiliq, som ventilerar bättre än torrdräkten, genom att luften i sittbrunnen kan cirkulera upp kring överkroppen (bäst med flytvästen under tuiliqen). Men självklart räcker det inte helt om jag håller hög fart. Ett balance brace då och då svalkar. Annars tycker jag det fungerar tämligen bra med funktionskläder närmast kroppen - de transporterar bort svetten från huden. Är det riktigt kallt har jag en tunn fleece utanpå termostället. Men främst försöker jag undvika att ta i så att jag blir svettig på vintern.

Ett byggforum saknar jag också. Jag har ibland funderat på att öppna ett i anslutning till min sajt men drar mig lite för att ta på mig ännu mer jobb än jag redan har. Det har gjorts ett par försök genom åren men inget av dem har fått riktig fart.

Flotte kajakker Peter. Dejligt at se at Björns kajakker også er populære her i Danmark.

Mangler stadig at komme i gang med at bygge min Smart - konen insisterer på at der først skal bygges køkken, og ros skal der jo også ind i mellem.

Men hensyn til forum, så findes der da allerede et, men det bruges nok endnu ikke så meget:

http://forum.byg-kajak.dk/

Mon ikke bare det er spørgsmålet om at vi / I selvbyggere begynder at bruge det noget mere.

Mht. Havkajaroernes forum, som p.t. er nede, så er det under al kritik, at en landsdækkende forening med over 800 medlemmer ikke formår at holde det oppe og igang. En forening som Havkajakroerne er helt afhængig af at hjemmesiden forum virker.

Tillykke med dåben på de fine kajakker og god vind i det sydfynske. Heroppe går blæsten som bekendt frisk over Limfjordens vande...

Skriv en kommentar