Visa varukorgen
Design & Illustration

Derek - en levande legend

Derek Hutchinson

Andrew Elizaga på The Dash Point Pirate filmade påpassligt en intervju med Derek Hutchinson på amerikanska Delmarva-symposiet (Delmarva är en stor halvö på USA:s östkust, delad mellan de tre delstaterna Delaware, Maryland, and Virginia och där några av USA:s finaste paddelvatten finns).

Derek är lyckligt befriad från sådana hämningar som blygsamhet och ödmjukhet. Det mesta världen idag vet om kajaker och paddling är ursprungligen uppfunnet av Derek och levererades på stentavlor till den församlade massan av okunniga paddlare-in-spe. Och skulle motsatsen mot all förmodan bevisas, så väljer Derek att ignorera bevisen och tittar ogillande på förmedlaren av sådana otidigheter.

Derek är en märklig blandning av visdom och villoläror och förmedlar båda med samma brittiska stiff-upper-lip-auktoritet - allt från ett BCU som tiden gått ifrån, över priset på böcker till att han var först med luckor på glasfiberkajaker. Somt är välfunnet och observant, annat skakar man bara på huvudet åt.

Ingen kan ta ifrån Derek att han var tidigt ute med riktig instruktion om räddning och paddling i besvärliga förhållanden - de flesta paddlare har lärt mycket från honom, även om de inte alltid vet om det. Han är Senior coach (BCU's högsta grad) och har gjort en hel del spektakulära överhavspaddlingar och är underhållande och kul att lyssna på. Första boken "Sea Canoeing", kom 1976 och femte upplagan, omdöpt till "The Complete Book of Sea Kayaking" kom 1999. Men en hel del stollerier halkar med: som att grönländska paddlare bara paddlar bland isflak och att paddlarna därför inte fungerar på öppet hav eller att det är fel att använda grönlandspaddlar med annat än låg paddelföring - båda sakerna historiskt och erfarenhetsmässigt fel.

Det är inte ofta man får höra en levande legend dela ut visdomsord - ömsom ur pärlepåsen, ömsom ur slasken. Och videon är en riktig pärla...

Kommentarer

Ja herregud, vilken gubbe... man blir ju alldeles matt. Dumdryg, om än väldigt kompetent.

Tack och lov att kajakvärlden - och kajakpedagogiken - äntligen börjar överge den gamla "bara mitt sätt är det rätta"-attityden. Var det inte Derek som uppfann den? Han verkar ju ha uppfunnit allt annat inom sporten... :-)

Nä, allt mår bättre av mångfald, vare sig det är ett samhälle, en vetenskap eller en sport. Det enda som händer när man begränsar sig är att man inte får lika roligt.

Jaja, det var kul att se honom irl i alla fall. Tack för länken Björn!

/Mikael

Skriv en kommentar