Visa varukorgen
Design & Illustration

Dubside i Malmö

Dubside visar rollmotorik på stranden
Betydelsen av kroppsmotorik...

Besök av Sara och Dubside. För fredagskvällens uppvisning valde vi yttre hamnbassängen vid Bo01, som en bra kompromiss mellan vattenkvalitet och lättillgängliga åskådarplatser – de verkligt intresserade på södra piren nära vattnet, på träterasserna mittemot något hundratal soldyrkande Malmöbor som på det viset fick en oväntad insikt i avancerad grönländsk rollteknik.

Dubside och Sara samarbetade genom att Sara visade en vanlig C-C-roll med plattpaddel och vad som alltför ofta händer när rollaren inte riktigt får till den kritiska timingen med höftknyck, kraftuttag och balans, och därefter Dubside med en grönländska standardroll: långsam, elegant och med total kontroll.

Jag har tyvärr inga bilder från detta eftersom jag hastigt och lustigt blev engagerad som konferencier, och inte fick kameran med.

Dubside och Sara körde sedan parallellt igenom en rad av de rollar som ingår i den grönländska traditionen. Och som vanligt ser allting löjligt enkelt ut – och alla vi som fastnat i svårigheter redan bland de enklare rollarna får återigen konstatera att livet inte är rättvist!

Som kvällens clou lånade Dubside en dyr mobiltelefon från publiken och rollade utan att blöta ner den – med en förmodligen lätt road telefonpratare i andra änden som på det viset fick på det viset vara med om sin första roll på distans.

Dubside använde en Black Pearl från Petrus byggkurser, och bevisade därigenom att det inte är kajakens fel om det känns motigt med rollandet.

Saras paddlar användes genomgående. Efter uppvisningen utmanade Sara den som ville att försöka ha sönder blacklightpaddeln. Jakob antog utmaningen, la paddeln på kullerstensgången och hoppade runt på den med sina 85 kg och för första gången under sådana tester uppstod en liten, knappt synlig bristning i ytskiktet. Gissningsvis har det varit en vass kant i kullerstenen som orsakat extremt hög punktbelastning just där. Sara har lyckats bygga en hydrodynamiskt mycket lyckad paddel som går tyst och effektivt i vattnet, väger under ett halvt kilo och som förmodligen tål att backas över med bilen.

Dubside visar repövningar
Dubside på låga repen (foto: Carin Petersson)

Senare på kvällen improviserades lite grönländsk repgymnastik i styrketräningsrummet. Dubside körde igenom ett antal av mer eller mindre omöjliga övningar och klubbmedlemmarna gavs möjlighet att prova, några med riktigt bra resultat. Det lär bli rep uppsatta i lokalen vad det lider.

Undervisning på vattnet
Poul får relevanta råd och hittar tekniken

På lördagen höll Dubside kurser vid Ribban-stranden: en för nybörjare och en lite senare för de som kommit en bit på vägen och under hela helgen gassade solen från en blå himmel och ribbanstranden var full av solande och badande människor. En och annan undrade kanske vad det var för en underlig sekt som, iförda knälånga svarta tuiliks och torrdräkter, höll hov vid strandkanten.

Fler bilder från Dubside-besöket finns på MKK:s blog.

Kommentarer

"Dubside använde en Black Pearl från Petrus byggkurser, och bevisade därigenom att det inte är kajakens fel om det känns motigt med rollandet."

Det är väl en mycket bra kajak att rolla i. Hade han använt en bred/stor kajak utan besvär (vilket jag sett) så är det väl bevis för att kajaken inte är ett hinder för honom.

En kul filur som jag skulle vilja se live..

Även i en Black Pearl uppstår ibland irriterande motigheter när en ny roll står på agendan (jag har ett och annat att berätta om sånt) – och Dubsides :"Don`t blame the kayak" är väl kanske i det sammanhanget en klen tröst...

Dubside gör en demo- och undervisningsturné genom Sverige just nu. Kolla med Sara på Escape Outdoor i Göteborg, som håller i programmet. Vem vet – han kanske dyker upp (eller ner) i en sjö nära dig...

Hej Gunnar

Det är klart att Dubside kommer till Tranås dock är inte detaljprogrammet klart ännu. Han kommer att besöka Tranås och Hätte första helgen i juli

/ Petrus

Skriv en kommentar