Visa varukorgen
Design & Illustration

En Kavat vid namn Hunden

En kavat vid namn Hunden

"Efter lite drygt två år har jag och händige bror Johan blivit klara med min kavat Hunden som är byggd med virke från trakten. Namnet bestämde mina två äldsta barn, som drömmer om en hund fast de vet att pappa är allergisk. De har nu fruktansvärt roligt när de kan säga att "Pappa är ute med Hunden" och alla bekanta måste ställa följd frågan "Har ni skaffat Hund?".

Bygget har innehållit både besvikelser och glädje. Har slipat alldeles för mycket eftersom vi fick för stor variation på ribborna vi sågade upp. Haft problem med att epoxyn på flera ställen bara frasat, den har inte fäst på underliggande lager. Likaså har de nya lagrena också frasat trots att jag skrapat rent från gammal epoxy och prövat tvätta med vatten och tvättmedel, t-sprit eller aceton. Likaså hade vi proiblem att få väven att sitta snyggt på sittbrunnen.

Har dock inte haft några problem med att skrovformen skulle slå sig trots lång byggtid och att den varit upphissade i taket i väntan på däcket. När vi häftade ribberna så spände vi dem ordentligt på varje sida, först för mot akter, sedan spänndes de akter mot för osv. Det visade sig vara lyckat att göra så.

Använde nya mallar när vi ribbade däcket eftersom en kompis lånade byggjiggen, (men han har inte kommit igång ännu). Var lite orolig att det skulle orsaka problem vi ihopmonteringen. Men det var bara att tvinga ihop däck och skrov med bunt- och spännband. Sedan spackla igen hålen efter buntbanden.

Till slut så blev vi klara och officiell sjösättning firades 3/9 genom att vi korkade ur den stora Pommac-flaskan vid kajakdoppet. Hunden kommer aldrig vinna någon skönhetstävling för kajaker men vilken glädje det var när man äntligen blev klar och fick uppleva hur gott det är att paddla en egentillverkadkajak. Den glädjen och känslan är värd all väntan och all möda.

Nästa kajakbygge (om det blir något) sätts ihop från en byggsats.

Björn, tack för all hjälp och inspiration och tack till alla andra byggare som lägger ut sina projekt på nätet.

Önskar er Guds välsignelse i era kajakprojekt."

MVH Olof Klason

Kommentarer

Det finns ännu inga kommentarer.

Skriv en kommentar