Visa varukorgen
Design & Illustration

En riktigt tät sittbrunnssarg...

Björn Welin, med egen kajakverkstad och flera kajaker på meritlistan (Black Pearl, Njord, Frej) har funderat kring problemet att få riktigt tätt mellan kapellet/tuiliqen och sittbrunnssargen.

Dessa funderingar blev till praktiska tester, och en av dessa tester gav resultat.

Efter några mailvändor där jag bland annat skrev om vikten att ha släta ytor på sargen, kom detta mail från Söråker:

"Hej Björn

Tack för ditt svar på mitt inlägg om problemet med att få tuiliqen tät vid sargkanten.

Det fick mig att tänka till. Förutom mina hemgjorda kajaker har jag ju även en Greenlander Ilaga. Eftersom den är fabrikstillverkad är den absolut slät i botten av sargkanten men den läcker in lika mycket.

Tuiliqens gummiband tätar alltså inte mot sargen bottenyta, hur mycket man än spänner den. Gummibandet skrynklar ju ihop gummiduken och gör det svårt att få en tät anliggningsyta. Dess uppgift är kanske bara att hålla tuiliqen på plats och göra så att sargkanten spänner ut gummiduken ut åt sidorna. Själva sargkanten är alltså tätningsytan.

sittbrunnsidéDå gjorde jag ett lyckat experiment. Jag testade att skära upp en polyetenslang, diam 10 mm, och montera med silvertejp över sargkanten så att krökningsradien blev större. Se bilden.

Vips - Tuiliqen blev tät! Jag rollade över en timme och det var fortfarande torrt i sittbrunnen.

Nästa Black Pearl jag bygger blir med en modifierad sargkant med större krökningsradie. Hur det rent tekniskt skall göras så det blir snyggt, blir en kluring.

Jag måste ju bygga en till med mått som gör det bekvämt att gå i med torrdräkt och skor. En vinterkajak med andra ord. Min nuvarande, plywood dessutom, skall jag helst bara ha badbyxor för att bekvämt kunna glida in i.

Ha en fortsatt skön sommar
Hälsningar"

Kommentarer

Bra tänk. Kanske det går att gjuta in en rundad kant med silikonslang som form? Man kan ju fylla den med epoxi innan man skär upp den. Kanten på min kolfibersarg är för övrigt bara ett par millimeter tjock och den torde slita en del på kapellet.

Intressant, jag har också funderat vart vattnet kommer in men har hittills accepterat det. Får testa slangen på BPn. Både den och fruns Greenland T har tunn sarg.

Ska göra sarg till min bp om ett par veckor, kan gärna vara testare om någon kommer på något bra! Ska göra en glasfiber över skum sarg. Silikon i slang under ett par lager glafiber borde fungera!

Har precis testat mitt höstbygge (lång startsträcka efter vintern).

Gjorde en in-situ sarg laminerad i kolfiber över skum - och noterade att man kan lämna ett par mm skum vilket tycks haft en positiv inverkan tuillikens grepp mot sargen. Placebo förmodligen.

Om man vill testa med integrerad slang i sarglaminat så hade jag personligen rullat på ett par lager utvätt väv på slangen för att pss minimera slabb och vävknas (som alltid kommer som ett brev på posten vid krångliga former) vid infästningen av övriga sargen.

Jag föreställer mig Ola, att du tänkte göra det wet-in-wet?

Smart.

Anläggningsytan bör ju har rätt stark korrelation till tätheten.

Känns nödvändigtvis inte som att den delen av krökningen ovanför plywooden i bilden ovan skulle behövas...

Har man träsarg borde det räcka att lägga rundad list i underkant av sargen, sedan runda till alltsammans. Exempelvis såga till två ( ), 10mm breda, slät översida, rundad undersida, limma på och sedan runda till alltsammans. Då får man en dubblad krökningsradie och därmed har ju anläggningsytan för kapellet ökat med hundra procent...

Går det att få tuiliqen med latexrand på insidan? En del neoprenkapell har det för bättre tätning och att det ska sitta åt bättre.

En gammal tråd men nog så aktuell. Finns det några lärdomar från ovan förslag eller andra bra lösningar som har visat sig fungera?

Jag har köpt hem U-gummilist med rundbotten, https://www.kuntze.se/produkt/u-gummilist-med-rund-botten/

En av mina gamla köpekajaker har en sådan lösning så tänkte helt sonika limma på en u-gummilist på sargkanten för att:

1.) täta bättre mot kapellet

2.) minska slitaget på kapellet

Någon som har bra tips på hur jag på bästa sätt limmar dit listen? Är det med epoxi eller ska man använda något annat lim?

Skriv en kommentar