Visa varukorgen
Design & Illustration

En spännande kanot- och kajakbutik

KANO OG KAJAKVÆRKSTEDET

En liten vända på Fyn och ett besök hos Kim och Freddy på KANO OG KAJAKVÆRKSTEDET, en dryg mil NNV om Köpenhamn. Butiken/verkstaden ligger på Nybrovejen mellan två sjöar – och med sjösättningsbryggor i båda. Runt om finns ett stort sjösystem med perfekta förhållanden för både rodd och paddling.

Båtbyggeriet
Båtbyggeriet med en renoverad kanadensare på "stapelbädden"

Båtbyggeriet med en Qanik och en Struer kanadensare
Båtbyggeriet med en Qanik och en Struer kanadensare

Stället är i grunden ett gammalt båtbyggeri med verkstadslokaler som doftar av ek, mahogny, tjära och linolja, men där det numera byggs mest små farkoster – den egna FURESØKANOTEN: en vacker kanadensare med en ovanlig finess – komfortabel övernattning på mjuka dynor under ett tält. I ett av skjulen finns ett välutrustad syeri, där tält, dynor, fendertar mm sys upp. Vart man än vänder blicken hänger gamla fina träkajaker – i stort sett Danmarks hela paddelhistoria.

Flytande enrummare...
Flytande enrummare...

Struer-museum...
...och överallt hänger museikajaker – Danmarks hela kajakhistoria!

Runt omkring i de många byggnaderna säljs kajaker, kanadensare, paddelkläder och utrustning. Många fabrikat och modeller finns för omedelbar försäljning och kan provas i sjön innan köp. Utöver den egna Furesø, finns kanadensare från Wenonah, Hasle, Linder, Osagian och Indian, kajaker från (förutom de egna Manta Ray) Struer (företaget äger numera Struerboats) Seabird Design, Arrow, Current Designs, Boréal Design, Hassle, RTM, Prion, Bic med flera.


Kläder, paddlar och annat från golv till tak


Ännu mer kläder och paddlar...


Nytt och gammalt överallt...


Båtbyggare Freddy med allt från kanoter till seglande lastskutor på meritlistan


I bakgrunden Kim som sköter inköp och försäljning, oftast upptagen med kunder som här på bilden

Guide Michelin delar ut en, två eller tre stjärnor till restauranger som enligt reglerna är värda: 1. ett besök, 2 en omväg och 3. en resa – med samma måttstock vill jag nog ge Kano og Kajakværkstedet minst två stjärnor, om inte tre. En sådan kombination av gammalt och nytt, kompetens och gemyt hittar man inte ofta. För oss som bebor den sydvästliga hörnet av vårt land är det nog också en av de närmaste riktigt välsorterade kajak- och kanadensarbutikerna inom rimligt köravstånd.

Den 20-21 augusti kommer jag att vara på Kano og Kajakværkstedet för att berätta lite om bakgrunden till mina Seapearl, Black pearl och Qanik, som jag ritat för Seabird Design och hålla kurser i att paddla och rolla med grönlandspaddel. Mer information om tider mm kommer på våra sajter lite längre fram.

Kommentarer

Hej Bjørn

Du har meget ret i at det er en herlig butik at besøge.

Jeg vil prøve at komme forbi, når du fortæller om dine designs. Måske får jeg lejlighed til at spørge dig om hvornår du får SeaBird Designs til at lave en grønlænderkajak med keyhole cockpit for voksne* mænd :-). Din QANIK kunne være et godt udgangspunkt for en XXL kajak

mvh

Poul

*næsten 2m høj med tilhørende lange ben og størrelse 47 i kajakstøvler

Om du bygger din egen Qanik eller Black Pearl kommer du att hinna före Seabird ;-)

Jag ritade för några år sedan en Black Pearl till en amerikansk paddlare (203 cm - 136 kg – 46) och det fungerade utmärkt. En Qanik räcker till som den är, med bara lite större sittbrunnshål (det väljer man själv om man bygger).

Jag har inte släppt Qanik som ritningssats, eftersom den är ritad för Seabird, men vi har en överenskommelse att där inte Seabirds version passar är det OK att bygga själv. Erik Franzén byggde den första.

Seabird, som kommersiellt företag, måste naturligtvis se till den kommersiella potentialen. Därför vet jag inte om jag kan övertala dem att bygga en större version av Black Pearl än HV.

Min egen trä-BP, som är lägre i däcket och mindre än Black Pearl LV, har provpaddlats av personer upp till 100 kg och fungerat bra. HV är väsentligt större...

Hej Poul

I min Qanik er cockpithullet 40 x 60 cm. Altså samme størrelse som Seabird-versionen. I vinter brugte jeg mine vinterstøvler nr. 47, når jeg roede i den og det var ikke noget problem. Du er velkommen til at prøvesidde min og vil du spare nogle km., har Lars Trolle i Roneklint Kajakcenter Seabird-modellerne liggende til prøvetur og kommer du op til Freddy i Lyngby, kan du jo nok få lov til at prøve den hos ham. (Husk støvlerne;-))

Hej Erik

Jeg har kigget dig over skuldrene på nettet gennem et stykke tid, og det vil være en stor fornøjelse, hvis jeg kunne komme ned og besøge dig og høre om hjemmebygning. Et besøg kunne jo let kombineres med en rotur. Du kan sende mig en mail med dit telefonnummer, så finder vi en dag. Næste uge kan det ikke blive til noget, der tager jeg lige et smut rundt om Orust i min SeaBird Expedtion sammen med en flok klubkammerater :-)

mvh

Poul

Det er da en fantastisk butik 4 stjerner og ikke 3 :-)

En 3:a tycker jag! Kombinerat med ett besök på Ordrup Gaard konstmuseum, smörrebröd på Nybro Kro, glass i Taarbaek hamn och härligt bad i Hornbaek så blev det en lyckad dag. Freddy gav en guidad tur, och nu vet jag äntligen hur den saknade klock-asken på min Fighter ska se ut.

Ja, det låter som en mycket trevlig utflykt ;-)

Skriv en kommentar