Visa varukorgen
Design & Illustration

En till Njord – Esko Daniel

Njord – Esko Daniel

Björn

Min andra Njord fick sin första vattenkontakt idag den 8 juli i Vikhögs hamn i lite grått och regnigt väder. Även denna är lite kortad (ca 540 cm) på grund av garagets längd. Detta andra ex blev dryga 1 kg lättare, dvs. strax under 17 kg. Spanten till den tredje Njorden är redan fixerade, och betalningen för den sätts in på ditt konto i nästa vecka. Jag förmodar att man inte får större mängdrabatt på den tredje än på den andra!

Mvh
Esko Daniel

PS. Kan man inte klistra in bilder i kontaktformuläret? DS

(Länk till sjösättningen av första Njorden)

Kommentarer

Intressant däckslayout! Vi stöter säkert på varandra någon gång i södra Öresund, så jag får se den i verkligheten.

Det där med mängdrabatt har jag faktiskt inte funderat på. Det har väl hamnat någonstans i gråzonen mellan royalty för ett extra kajakbygge från samma ritning och kommersiell licens för seriebyggande ;-)

Det går inte att ladda upp bilder, varken till kommentarer eller via kontaktformuläret. Så länge jag själv betalar för serverutrymmet vill jag själv välja vad som lagras där. Senaste veckan har det förekommit en del oönskad aktivitet i kommentarsfälten: någon till intet förpliktande standardfras och så en länk till någon sajt för spel/porr/reklam – kan bara ana hur det hade sett ut om dessa påhittiga filurer också hade kunnat ladda upp bilder, filmer mm. Så material för publicering får även fortsättningsvis länkas från egen server eller skickas via mail.

När det gäller spamlänkarna har jag vacklat mellan att ta bort dem eller att döda länken men lämna kvar kommentaren (ungefär som en vaccinering: man injicerar avdödat virus för att bygga upp antikroppar ;-)

Det som förvånar mig är att de sannolikt är manuellt skrivna – inbyggt i systemet finns nämligen en systematisk spärr som jobbar med ett antal parametrar för att förhindra automattrafik. Den är så effektiv att det sedan den implementerades för ca fyra år sedan inte förekommit ett enda fall av kommentarsspam. Någon har alltså förmodligen suttit vid tangentbordet och gjort reklam för sin verksamhet. Slutsatsen är att denne någon har antagit att min sajt har sådan spridning att det är mödan värt! Smickrande trots allt ;-)

Nä, tyvärr Björn. du kommer sannolikt inte att möta min andra NJord i Öresund. Den har redan transporterats till Norrtäljetrakten och utnyttjas tillsammans med den första Njorden av mina båda söner. Den tredje Njorden skall jag dock behålla själv tillsvidare. Tyvärr klarar mina höfter numera inte några längre stunder i en trång kajak, så jag är mera road av byggandet. Nu har jag dessutom gjort mina misstag med de första, så den tredje skall väl bli den perfekta (nästan). Inspirerad av Ross Leidys kajakbyggen, som jag studerat via dina länkar, kommer jag att lägga in en del cederlister i skrov och, framför allt däck. Jag kan nog inte låta bli att testa att lägga in nå´n enkel krumelur i däcket av ceder. Få se om det lyckas.

Fråga: Reagerar ceder annorlunda än gran på det vanliga vita snickarlimmet?. Jag har noterat att limmet har svårare att fästa när jag "snyggskarvar" cederlisterna.

Eftersom du nu inte kommer att få möjlighet att se däckslayouten i verkligheten skickar jag ett par foton på det hela via din e-post. Vi ville ha färgen lite mörkare (jag ville ha Internationals Chili Red istället) men det blev Platinum till slut.

Tean blir nog bara klarlackad om allt går som jag vill.

Hälsningar

Esko

Okej, jag får väl vänta på trean då ;-)

Jag har inte stor erfarenhet av ceder – har bara byggt ett par laminerade paddlar i WRC, och minns inga speciella problem med limningen. Betydligt mer levande är minnet av de astmaliknande näs- och luftrörsproblemen jag fick av slipdammet (som tur är övergående)!

PS. Tack för bilderna. DS

Fick du problem trots att du använt anddningsskydd? Vilken typ av andningsskydd ska man ha när man slipar ceder till en paddel?

Nej, näsan och luftrören reagerade mot dammet innan jag kom på att man borde ha andningsskydd. Ett enkelt skydd med partikelfilter fixade det mesta – dvs det luktade fortfarande illa, men det fick inga andra konsekvenser.

WRC är en Thuja i Cypress-familjen (inte släkt med den libanesiska Ceder som luktade gott i cigarraskar förr) och innehåller diverse aromatiska oljor, fungicider mm som inte är nyttiga för träförstörande organismer (dit väl antagligen paddel- och kajakbyggare får räknas ;-)

Skriv en kommentar