Visa varukorgen
Design & Illustration

Fartprat igen!

Under ett telefonsamtal med en kajakbyggare nyligen dök den eviga frågan om kajakfart upp. Efter de vanliga kommentarerna om bråttompaddling, kom den triumfatoriska poängen: "jag såg er i somras vid Härmanö och det såg minsann inte ut att gå så fort!"

Men självklart! Trodde han att Malmö Kanotklubb tillbringar semestern i Bohuslän i toppfart, med 2 paddeltag i sekunden, högröda ansikten, svetten rinnande och bogvågen fräsande om stäven? En bra hållbar marschfart åstadkommer man inte genom att slita ont, utan genom effektiv paddling – och det syns sällan utanpå.

Det handlar om att utnyttja den tillgängliga muskelkraften effektivt, om att hushålla med krafterna, vara lite ekonomisk – att komma lite längre och lite snabbare utan att ta i mer. Det handlar om att fundera över teknik, motorik och verkningsgrad och se till att ingen kraft slösas på att skvätta vatten eller plaska, gunga, kränga eller slingra kajaken. Att inte lyfta vatten i slutet av paddeltaget. Att inte behöva använda paddeltagen för att hålla balansen. Att inte avsluta tagen med fullt tryck (eftersom kajaken då girar och tvingar paddlaren att använda den viktigaste delen av nästa tag för att häva giren). Att lära sig skilja på drivande, girande och stödjande tag (viktigt även för roderpaddlare – ett roder använt för att kompensera dålig paddelteknik är mest ett hinder).

Mänsklig muskelkraft är en i marina sammanhang tämligen klen motor – varenda segel- och motorbåt har betydligt bättre drag under huven. Dumt då att slösa med det lilla som finns. Ta en lektion eller ett par av en duktig tävlings- eller motionspaddlare. Paddlingen blir så mycket roligare när man känner att man utnyttjar sina resurser effektivt.

Kommentarer

Mikropausen är ofta ett okänt begrepp för långfärdskanotister, men den är viktig i de flesta idrotter. Resultatet av mikropausen är att musklerna kan prestera bättre och kroppen känns avslappnad. Mikropausen gör bl.a. att du kan sänka frekvensen med bibehållen fart, eller till och med höja farten.

Ja, och just micropausen är det ofta första som försvinner när man försöker stressa fram fart...

Skriv en kommentar