Visa varukorgen
Design & Illustration

Framtidens kajaker i linne och stärkelse?

news060324-2.jpgEn fransk konstruktör har byggt ett par spännande kajaker i nygamla material. Istället för glasfiber använde han lin – lika starkt, en hel del lättare och biologiskt nedbrytbart. Istället för petrokemiska polymerer (poly- eller vinylester, eller epoxy) hittade han ett sätt att polymerisera stärkelse. Med dessa beståndsdelar byggde han en komposterbar kajak med samma egenskaper som en glasfiber/polyesterkajak, bara lite lättare.

Enligt konstruktören är tekniken klar att användas, men priset är ännu för högt för industriell produktion. Det behövs lite efterfrågan för att produktionen skall komma igång så att priset kan börja sjunka.

Den efterfrågan kommer kanske fortare än vi anar – åsikterna om hur länge jordens oljereserver varar med nuvarande förbrukningstakt går kraftigt isär. Pessimisterna tror att de är slut om ett par år, optimisterna hoppas på 25-30 år. Frågan är politiskt infekterad och de stora intressenterna lägger dimridåer med strategiska och taktiska tillkännagivanden, som har mycket lite med fakta och vetenskap att göra. Det anses osannolikt att det finns några hittills oupptäckta fyndigheter, större än för några månaders förbrukning, kan göras.

Oavsett vem som har rätt känns det angeläget att hitta alternativ på så många områden som möjligt – till exempel linne/stärkelsekajaker. Discovery Channel har en filmsnutt med en kort presentation: http://www.exn.ca/dailyplanet/ (klicka på – Table cloth kayaks)...

Kommentarer

Ja det här var verkligen någonting efterlängtat! Jag gick in på filmsnutten men eftersom jag inte har skaffat högtalare fick jag se rörliga munnar och litet kemiskt hokus-pokus. Men vilken tjusig idé som presenteras. Och se där vad vetenskapen kan komma med när den väl tvingas till det.

Nu ska jag ta litet potatisstärkelse och försöka polymisera/eller polemisera (!), den gamla filten därborta kan väl vara en utgångspunkt... Allvarligt talat, det här är ju en efterlängtad nyhet. Och allting som får ett industriellt inslag och uppsving blir billigare med tiden. Ajöss med plast som har sin utgångspunkt från olja.

Vi diskuterade ju för ett tag sen papperskajaker. Med utgångspunkt från remsor av linnetyg borde man väl kunna mixa ihop det med linolja i sitt eget lilla labb? Linolja med inslag av potatismjöl?

Idag avstår jag från paddling av min nya Ammagssalik, inget kul väder.

Hur som helst, tack för den värdefulla nyheten.

Skriv en kommentar