Visa varukorgen
Design & Illustration

Frej – Björn Andersson

Frej – Björn Andersson

Med mycket stor försening (från min sida) kommer en sista sjösättning från 2021 – en snygg Frej från Björn Andersson.

"Hej Björn.

Nu Frej:en färdig. Åtminstone nästan. Fot- och svankstöd är inte färdigutprovade. Och jag fattades gummicord till fördäck. 

Bygget har flutit på utan större missöden, jag började i september och testade i Ringsjön i dag (22 november). Jag hade lite problem med ett lager epoxi som jag skrev om och du kom med bra tips. 

Båten är gjord i Amerikansk kustgran, Grandis kallas det också tror jag. Men nej, den är inte skeppad över halva klotet, den har vuxit här intill och är uppsågad i närheten. Jag 6,5 m brädor att såga listerna av så inga skarvar behövdes. Skrovet lackade jag svart och jag tycker det blev snyggt. 

Har använt Kajaksports ganska stora gummiluckor. Visserligen något tunga men täta. 

Kajaken landade färdig på 15,5 kg med allt på plats. 

Jag paddlade bara en liten kort stund idag (minus en grad) men den känns alldeles förträfflig. Med skäddan uppe svänger den på en femöring och med den nere är den kursstabil. Jag gjorde oval sittbrunn av bekvämlighet vid i och urstigning. 

Tack för fin design från dej.  

Hälsningar Björn, Höör." 

Frej – Björn Andersson

Frej – Björn Andersson

Frej – Björn Andersson

Kommentarer

Där är den ju! Snygg som dina andra byggen, ska bli kul att se den irl.

Ser ut som om du har droppringar paddeln - är det så?

Hej Bengt E. Ja, mycket primitiva droppringar. Det är någon av döttrarnas hårsnoddar jag tog. Jag gillar paddeln men jfr med en Wernerpaddel med riktiga ringar jag har så får man mycket mer vatten på sig/i båten. Har någon tips på bättre ringar utan att det blir svårt att glida med händerna?

Dessvärre är nog blöta händer en mer eller mindre oundviklig konsekvens av grönlandspaddel. Droppringar försvårar glidningen med händerna som hör till ett fullt utnyttjande av paddelns egenskaper.

Med låg paddelföring brukar problemet vara rätt litet eftersom det mesta vattnet rinner av från kanten på bladet innan det hinner ner till händerna – till skillnad från vinklade paddlar med stora blad, där mer vatten lyfts upp vid varje tag, men där effektiva droppringar kan användas eftersom man aldrig flyttar händerna.

En grönlandspaddel med skuldra har något mindre vattenproblem, eftersom vattnen droppar av mer effektivt vid övergången mellan skaft och blad. Men skillnaden är tämligen marginell.

Skriv en kommentar