Visa varukorgen
Design & Illustration

Frej och Smart – Jan Sörfeldt

Frej och Smart – Jan Sörfeldt

Ett par nybyggda kajaker på tur i Vättlefjälls naturreservat nordost om Göteborg

"Hej Björn!

Nu i veckan har höstens-vinterns-vårens konstruktioner äntligen hamnat i sitt rätta element. Först blev det en Smart och det gick ju så bra så det blev en Frej och en paddel också när jag var i farten. De är byggda på samma bädd, dvs båda är 4,85m långa, Kvistig gran från brädgården till Smart, helt kvistfri gran från Gransjöås Såg till Frej.Smart väger in på 18kg och Frej på 19kg.

Några kortare turer på plattvatten har det blivit i detta underbara väder vi har. Smart är trygg och säker, stor sittbrunnsöppning, lätt att komma i och ur, där kan man "åka med" tryggt även om man är novis.

Frej är än så länge lite trixigare att komma i, liten sittbrunnsöppning, så ett oplanerat bad har det blivit. Men vad gör väl det när badtemperaturen är 23 grader. Väl på plats så infinner sig en trygg och förutsägbar tur.

Båda har reglerbar skädda och båda är extremt lättmanövrerade (tvålkoppar) då den är uppe, och kursstabila med den nere. Mycket behändigt!

Tack för bra ritningar och trevlig läsning. Jag är mycket nöjd. Bifogar några bilder när jag, min fru och äldste pojk provade dem för första gången. Jag har en känsla av att vi växer ifrån Smart ganska fort, men det kommer ju en vinter att göra något på ;)

Några turer till på plattvatten, så blir det havet sen!

Hälsningar
Jan Sörfeldt"

Frej och Smart – Jan Sörfeldt

Frej och Smart – Jan Sörfeldt

Kommentarer

Tjusiga kajaker! Och vad fint med kvistfri gran - är det sånt som alla sågverk/brädgårdar har?

Tack Niklas! Nej, kvistfri gran hittar du inte enkelt i bygghandeln. Den granbrädor som är i det närmaste kvistfria och rakfibriga kommer från sidobrädor sågade ur rotstockar. Gran i den kvaliten har inte jag sett i bygghandeln i Göteborg. Enstaka brädor borde finnas men jag gav upp letandet så Smart blev kvistigt rustik. Hade svårt nog på brädgården att hitta brädor utan dåliga kvistar.

Brädorna till Frej hittade jag hos "Grankarlsson", en liten såg som sågar för specialändamål, de hade själva byggt någon kanot så de förstod vad jag ville ha.

Tack för tips, ska leta runt här i Falun-Borlängetrakten när det är dags för nästa bygge!

Jag hade tänkt bygga en ny Frej väldigt lik den design du valt (Kajaksportluckor, infällda linfästen bl.a.). Om du har fler bilder på bygget så får du gärna dela dem (min epost är niglas@yahoo.com).

Skriv en kommentar