Visa varukorgen
Design & Illustration

Havsracer - Roar Berge

Roars havsracer i sin rätta miljö

"Hei Björn

Havsraceren ble endelig ferdig og sjøsatt 31.8.09. Den ble egentlig påbegynt i Juli i fjor men pga. uforutsette hendelser fikk jeg bare satt opp skroget på spantemallene før jeg måtte ta en pause. Jeg begynte på igjen rundt påsketider.

Sittbrunnen(U)Heldigvis har været vært dårlig i sommer så det har gått greit å tilbringe en del timer på verkstedet.

Skroget er bygd i redwood. Dekket i norsk gran med redwood innlegg. Har konsentrert meg om minst mulig vekt og landet på 12,4 kg med innredning, luker og vanntette skott.

Roret er et underliggende racingror à la Struer med styrepinne. Har laget et system slik at roret er selvopprettende og fungerer som en skeg når jeg ikke rører styrepinnen.

Farten er aldeles upåklagelig. Så langt ser det ut til at den hamler opp med de fleste heftigste multisportkajakker og surfskis som er å få kjøpt i handelen. (Det er bare motoren som kan trenge en litt bedre teknikk) Eneste drawback så langt er at den er veldig trang i cocpit. Etter et par timer med padling har jeg mistet følelsen i beina. Har du noen råd om hva jeg kan gjøre? Sitsen er en kopi av Struer og er vakumstøpt i karbon. Baken er ca. en cm. over bunn i kajakken. Har prøvd med et tynt sitteunderlag også uten at det hjalp.

Bortsett fra dette er det en utrolig flott og rask farkost som vekker oppsikt. Det nytter ikke å ha en slik kajakk dersom du ikke liker oppmerksomhet.

Du har gjort en aldeles glimrende jobb med konstruksjonen av havsraceren og jeg angrer ikke et sekund på at jeg lot meg overtale til å bygge denne.

Premiärtur

Beste hilsener
Roar Berge"

Mitt svar till Roar om den trånga sittbrunnen var detta:

"Att benen domnar beror nog på att främre kanten är för hög på Struer-sitsen. Det trycker till på nerver och blodkärl på lårens undersida.
Dessa tävlingssitsar är gjorda för att sitta med knäna högt. På surfskis och multisportkajaker är kanten ofta sänkt (sitsen lutad framåt) för att att få en mera framåtlutad och aggressiv ställning. Havsracern är vidare ritad med tanke på långdistanspaddling (maraton och längre) där man ofta sitter med lite lägre knän.
Det lägre däcket på ritningen är tänkt för dem som paddlar "grönländskt" - dvs nästan raka ben, litet sittbrunnshål, låg paddelföring och roll som säkerhetsmetod.
Har du använt det låga däcket kan du antingen vinkla sitsen framåt så att framkanten sänks ett par centimeter eller ta bort den helt och ersätta den med en sits med lägre framkant. Har du byggt det höga däcket räcker det säkert att vinkla ner sitsens framkant en cm."

För ett par dagar sedan kom ett mail från en som provat Roars havsracer:
Hei !
Prøvde en Sea Racer i dag !
Har padlet mye, og allslags kajakker, men maken til denne har jeg aldrig prøvd tidligere.
Det blir en oppgave i vinter. Men problemet er: hvordan begynne ?

Kommentarer

Hej,

Snyggt bygge, gudomliga linjer!

Jag har en gammal "tävlingslåda" modell VKV 100 för plattvattenpaddling. Dessa är utrustade med en sits som liknar den Roar har i sin havs-racer. Jag hade samma problem som Roar med att benen domnade bort efter en timmes paddling.

Lösningen för mig var att byta ut sätet mot en dubbelvikt, självuppblåsande sitt-lapp (länk nedan). Under denna har jag lagt en bit dubbelvikt liggunderlag för att bygga lite extra på höjden. Resultatet blir ett mycket följsamt säte som formar sig perfekt efter ändalykten, och som belastar i huvudsak sittbenens "insida" (lite som en cykelsadel fast bättre passform och större anliggningsyta).

http://www.stadium.se/is-bin/INTERSHOP.enfinity/WFS/Stadium-SwedenB2C-Site/sv_SE/-/SEK/cc_Factfinder-SimpleOfferSearch?Query=sittunderlag#

Hälsning

/Anders Östring

Hej Anders! Har samma problem med domningar under paddling. Länken till dynan verkar vara gammal, har du möjligtvis en ny? Stort tack! /Jacob

Hej Anders och Jacob, Jag är lite skeptisk till uppblåsbara sittdynor, franmför allt på relativt ranka kajaker. Min erfarenhet är att man glider lite hit och dit på sådana och att det känns obehagligt i skjögång. Mitt förslag är snarare en eller två bitar tjockt liggunderlag (vintermodell i skum).

Men grundproblemet är oftast att sitsen från början är utformad för en annan sittställning, paddelteknik och användningsområde, och att lösningen är därmed att byta ut eller bygga om sitsen.

Att bygga upp sitsen innebär att stabiliteten minskar drastiskt – varje cm högre tyngdpunkt känns förvånansvärt mycket.

Skriv en kommentar