Visa varukorgen
Design & Illustration

Högsommarväder och paddling

Test av Nomad
Jämförande test av Nomad och Njord

När ett magnifikt högtryck parkerar sig över Sverige och temperaturen i arbetsrummet närmar sig 30 grader är det lätt att välja kajaken istället för datorn - jobbet får maka på sig lite grann som en relevant anpassning efter förhållandena. Eftersom jag för det mesta frilansjobbar hemifrån fungerar det bra med ett par timmars jobb tidigt på morgonen och resten på kvällen.

Det är inte så dumt att sitta en stund i skymningen med lite jobb. Förr kunde det finnas ett och annat TV-program som lockade men nu är förhoppningarna så små att det inte ens är lönt att titta efter i programmet (tänk så rätt han hade – Neil Postman). Eller Ernie Kovacs: "Television – a medium. So called because it is neither rare nor well done."

Fast när det gäller media är jag mer besviken ändå på Sveriges Radio (P1). Efter att i decennier ha skämt bort oss med tankeväckande och välregisserade program med riktigt innehåll, möts jag allt oftare av till intet förpliktande pladderprogram av reklamradiomodell. Säkert billiga att producera – allt som behövs är en mikrofon och en progamledare som kan prata kontinuerligt utan att behöva tänka efter - men inte kan väl det vara hela ambitionen.

Vikhög genom vattenfläckar på linsen
Vattenfläckar på linsen – har faktiskt inte hänt förr!

Det har blivit i stort sett en daglig runda med kajaken – lite motionsturer, en del rollande, ett par turer för att någon potentiell ritningskund vill prova kajak. Alla skäl till att tillbringa en stund i och under vatten tas tacksamt emot.

Just nu jobbar jag med att rolla med paddeln bakom nacken (nummer 7, 8, 9 och 10 i den grönländska rolllistan) och inser att jag behöver träna upp lite bättre rörlighet i axelpartiet. Jag kan förstå att detta för många låter som en rätt nördig agenda för sköna sommardagar – men det är lätt att dras med när man ser Malligiaq, Dubside, Cherri Perry, Wilson Turner, Freya Hoffmeister m fl.

Kommentarer

"Skit är skit - om än per satellit", tror jag det var Lasse Svanström som sade en gång. Apropå den geniala frasen om TV - ett medium.

En gång i tiden fanns ett program namnat "Värt att veta". En lugn röst, kanske mer kunnig än någon annan, läste tydligen från manus upp någonting. Det kunde vara allting mellan historia, geografi, natur, vetenskap - alla ämnen fanns representerade. Jag fick faktiskt tillfälle en gång i Sthlm att möta damen bakom programmen. Ängsligt frågade jag om programpunkten verkligen skulle läggas ner - och fick svaret att än ett tag fick de fortsätta.

Jag mejlar ofta till radion. T ex om det fantastiska programmet "Platons dialoger" nyöversatta av Jan Stolpe. 3 skådespelare höll dessa dialoger och det gav ett oerhört intryck, så var nämligen filosofiens ursprung - ett samtal.

Vad man glömmer i radion är att man ska RIKTA sig till någon, till mig, till dig; ergo, vi som lyssnare. Samtal mellan individer som inte upplyser mig om någonting är bortkastat. Och mina landsmän är intresserade av allt möjligt - svensken behov av kunskap är som en törst, det ser jag ju av kunderna i vårt antikvariat.

Jag tycker faktiskt - och här ser jag samma syn i DN i dag av Ola Larsmo - att det här är en tragedi. Vi lyssnar - men vad lyssnar vi på? Den orala kulturen har gått vilse, åter till boken!

Idag paddlade jag till Vik, måsarna åt upp färdkosten eftersom jag träffade en gammal bekant och hade ett långt och trevligt samtal när väl kajaken var urkliven. Min underbara Igdlorssuit, låg och fin.

Allting flyter, som den gamle Pantarei sa! (obs vits från en gammal Blandaren).

Jag har haft ett par riktigt upplyftande stunder med TV under våren, när jag vid några tillfällen slagit på TV:n i samband med en fikapaus på förmiddagen: TV2 och direktsändning från någon konferens eller symposium någonstans i landet, och upplevt ett par fullkomligt lysande talare, som oavsett ämne – försvar, skattesystem, utbildning etc – presenterat fakta, slutsatser och reflektioner så fängslande och underhållande att jag suttit kvar hela anförandet med känslan av att ha varit med om något betydelsefullt och långt utöver det vanliga. Detta i bjärt kontrast mot prime-time TV med folk som pladdrar, folk som festar, folk som utmärker sig genom att inte kunna och veta mer än vad de kunnat läsa sig till i kvällspressen…

Nej, slutkverulerat för den här gången - nu skall jag ut och paddla!

Skriv en kommentar