Visa varukorgen
Design & Illustration

Höstweekend i östra Blekinge

Lördag-söndag tillbringades tillsammans med ett gäng från Malmö Kanotklubb i östra Blekinge. Vädret blev till viss del bättre än SMHI och DMI hade förespått. Vindprognosen stod sig i stort – 10-13 syd på lördagen, avtagande till ca 5 väst på söndagen, men det ihållande regnet krympte till ett par timmars lätt regn under natten och för övrigt tämligen soligt och ganska varmt. Enligt en medhavd termometer höll sig vattentemperaturen kring 12-13 grader, men det kändes varmare.

Lägerplats på Slädö

Av höstfärger syntes inte mycket ännu – därtill har den tidiga hösten varit alltför sommarlik. Någon enstaka bok och lönn drog i gulrött men annars var det sommargrönt fortfarande. Vegetationen här är luftigare och mera öppen än längre västerut – mer betad hag- och ängsmark.

Erik Sjöstedt med 'kajak.nu' anslötVi körde upp på lördagen från Malmö, sjösatte vid Bökenäs camping strax öster om Ronneby och paddlade ungefär 16 km genom skärgården innan vi slog läger på Slädö i blek kvällssol och lä för den sydliga vinden. Erik Sjöstedt (kajak.nu) anslöt vid lunch, efter att ha sjösatt vid Nytäppet på fredagen. På söndagen paddlade vi ut till de yttre skären och lyckades hitta lite kvardröjande dyning över grynnorna – som bäst meterhög och på sina ställen brytande sjö – för lite roligt surfande. Paus för lunch och bad på Arpökalv, därefter tillbaka till bilarna.

För en sådan här tur blev det naturligtvis Njord som valdes. Black Pearl rymmer inte ens med god vilja och långt driven minimalism en full höstpackning. En weekend på hösten drar ungefär lika mycket packning som en veckotur under sommaren – det som sparas i mat och dryck tas igen på tjockare sovsäck och mer varma kläder. Med 13-14 grader i luften blev det rätt bra med t-tröja och tuiliq – lite för varmt ibland när solen tittade fram, men för sådant finns bot nära till hands. Några rollar så är ordningen återställd.

Trots ett geografiskt begränsat område och därmed viss kors- och tvärspaddling finns tillräckligt mycket öar och sund för att det inte skall kännas repetitivt att tillbringa en weekend här.

Kommentarer

Det finns ännu inga kommentarer.

Skriv en kommentar