Visa varukorgen
Design & Illustration

Hunter – Mattis Torkelsson

Hunter – Mattis Torkelsson

Hej Björn

Mitt Hunterbygge som påbörjades i juli är nu i princip färdigt, det återstår endast lite justeringar av sitsen och höftstöden. Jag är mycket nöjd med känslan i vattnet, den känns pigg och alert utan att vara nervös. De mesta av jobbet är gjort under 4 semesterveckor, målning och efterarbete är gjort på lediga stunder i augusti och september. För den som undrar kan jag tillägga att det fungerar utmärkt att bygga kajak i ett delvis tomt växthus!

Hunter – Mattis Torkelsson

Hunter – Mattis Torkelsson

Kommentarer

Vilken läckerbit! Imponerande att du har byggt den på så kort tid. Att bygga i ett växthus låter svettigt med tanke på sommaren som varit :-o

Ser väldigt läcker ut i mitt tycke. Vilket träslag har du använt dig av? Kan man bygga även under den kalla delen av året i kall lokal eller krävs det viss temperatur under hela byggtiden? Jag har en lada utan värme där jag överväger att använda vinden som byggplats då längden på kajaken hindrar mig från att bygga i min verkstad.

Jag är själv rätt nöjd med resultatet. Visst finns det endel som jag önskar blivitt annorlunda men de får jag fixa till i nästa bygge istället. Tanken är att hinna paddla lite innan de blir allt för kallt. Angående bygglokalen så var det otroligt varmt vissa dagar, jag tror termometern visade 36 grader någon dag.

Kajaken är byggd i profilfrästa granribbor köpta hos Petrus kajak. Kan varmt rekommenderas då det sparade en hel del byggtid för mig. Köpte även luckor, skädda med mera hos Petrus.

Nu minns jag inte exakt vilka härdtemperaturer som gällde för den epoxyn som jag köpte. Jag har inte upplevt några problem med härdningen då jag alltid haft mellan 15-25 grader när jag strukit epoxy (jag limmade alltid epoxy på kvällarna på grund av den höga värmen i växthuset under dagen). Men det är att föredra att ha en jämn och relativt "hög" temperatur under hela arbetet. Viktigt är också att man ser till att det inte blir för stora temperatur/fukt-svängningar. Speciellt när endast ena sidan av däck och skrov är limmat. De är lätt att de slår sig annars. Kanske kan du bygga något slags plast-tält över bygget för att få upp temperaturen under vintern. Själv nyttjande jag en elvärmare på nätterna för att jämna ut temperaturskillnaderna samt hålla fukten borta. Men jag byggde ju i ett växthus, så de kanske inte behövs för dig.

Hoppas ditt bygge går bra annars, vilken model planerar du bygga ?

Till Sven,

med tanke på vinterbygge utan riktig värme.

Jag byggde min Kavat i ett stall utan värme under förra vintern.

Det var ju inte helt optimalt att bygga utan en konstant jämn och go värme.

Man satte på varmefläktarna så fort man kom dit, annars blev man så kall så att

man la all tid på att hålla värmen uppe med varma drycker. De gånger som man skulle

lägga epoxi var det mycket jobb med att värma upp skrovet, fläktar i, under, ovanpå och överallt där man hittade plats, det funkade, men inte utan att man var nervös inför härdningen.

En av mina härdningar gick åt skogen, och det tog sin tid att ta bort det kladdet.

Så visst funkar det att bygga under lite sämre förhållanden, var bara extra noga med

värmen under epoxitillfällena, jag hängde upp vita presenningar så att jag fick en mindre lokal att värma upp, det var lättare med temperaturen på det sättet.

Kavaten blev klar och går som ett spjut i vattnet.

Mattias, det är ett riktigt snyggt bygge du limmat ihop, gillar ditt färgval starkt =)

Skriv en kommentar