Visa varukorgen
Design & Illustration

Inget Måkläppen i år :-(

Vi (Malmö Kanotklubb) brukar under januari göra ett besök på Måkläppen – moränreveln söder om Falsterbonäset – för att hälsa på sälkolonin där. Det har varit tradition under många år, och en efterlängtad sådan.

Sälreservatet är öppet för besök under tre vintermånader. Resten av året kommer man inte närmare än ett par hundra meter. Gårdagen var sista tillfället.

Men i år blev det inget. Vädret var inte på vår sidan. 13 m/s sydlig vind ute på en oskyddad grusrevel och en seg halvfrusen issörja runt hela reveln (minusgrader i ytvattnet) lockade inte ens de mera luttrade av vinterpaddlarna (eller var det kontrasten mot det varma bassängvattnet vid lördagens teknik- och säkerhetsövning som blev alltför stor?).

Här är ett par tidigare besök: 2006 och 2008.

...och så lite helt orelaterad politisk irritation: Idag träder Swift-avtalet i kraft – det som ger USA fri tillgång till europeiska banktransaktioner. Det klubbades snabbt igenom av det svenska ordförandeskapet dagen innan Lissabonfördraget skulle ha gett EU-parlamentet mandat att ta behandla frågan. Känns förfarandet igen? Varför och för vem var det så viktigt att USA skall ha fri tillgång till europeiska privatpersoners och företags bankaffärer? Finns misstanke om brott eller terrorism går det bra att begära ut relevanta uppgifter genom Europol eller nationella polismyndigheter. Så får alla andra länder göra.

Ett parti har invändningar...

Kommentarer

Skadeglädje är inget jag ägnar mig åt. Men vad tusan är det som kittlar dödskönt i kistan?

/hälsningar från ett bottenfruset Dalsland

Skriv en kommentar