Visa varukorgen
Design & Illustration

Insnöad igen...

Insnöad

22 februari slog den skånska vintern till och tåg- och flygtrafik har stått helt stilla sedan i går kväll och de flesta vägar på Söderslätt och Österlen är igensnöade. Egentligen har det inte kommit så mycket snö - ett par decimeter här i Lund - men med 15-20 m/s vind bildas meterhöga drivor. Snöplogning på vägarna hjälper bara en kort stund, sedan finns drivorna där igen. Samtidigt polerar vinden snötäcket till blankis och det har varit över 200 avåkningar och småkollisioner - många av dem med långtradare.

Räddningsverket har tankat upp sina tre gamla bandvagnar för att kunna undsätta vid olyckor. Jag har skottat snö i en dryg timme för att kunna komma till brevlådan där jag kunde konstatera att tidningen inte kunnat bäras ut.

För folk i de norra delarna av landet låter det säkert sjåpigt i överkant att hetsa upp sig över några decimeter snö - men på det här viset ställer det till en del.

Kommentarer

Det kanske går att paddla sig ner till brevlådan - så slipper du skotta?

Går inte - då måste jag först skotta fram kajaken!

Eftersom jag är en norröna person kan jag bara säga, med alla minnen från min norrländska barndom och uppväxt och snövintrar, det finns absolut ingenting som går att jämföra med när det gäller vinter härnere och vinter däruppe. Det första jag upptäckte var att snön inte föll rakt ner - den driver. Dessutom är den blöt och tung och har alls inte den dunlika lätthet som man finner i norr. Och snön härnere är helt oförutsägbar. Dessutom tråkig om man vill åka skidor. I varje fall där jag bor. Som sagt - vinter här i söder, enkannerligen Österlen, och i norr har helt enkelt två olika dimensioner. Gudskelov är den inte så länge här.

Hade tomten varit lite mer kuperad, så... http://www.youtube.com/watch?v=gF4F0_zV1RY&mode=related&search=

På den tiden jag höll på med fallskärmshoppning sas det att sovjetiska fallskärmstrupper försökte sig på hopp utan fallskärm från låg höjd med landning i djupsnö. (Vafan det skulle vara bra för...) Försöken avbröts dock eftersom de flesta hopparna drunknade. Av farten och trycket när de kom ner i snön så drog de lungorna fulla med snö.

Av det kan man väl lära sig att det inte är nyttigt att rolla med kajak i djupsnö heller, så låt bli det.

Tack för varningen. Jag skall försöka behärska mig...

Skriv en kommentar