Visa varukorgen
Design & Illustration

Jarle Birkeland – Black Pearl med otur

Jarles Black Pearl

Jag fick några bilder från Jarle Birkeland av en mycket snygg och välbyggd Black Pearl – och det tråkiga resultatet av att den blåst av biltaket i 80 km/t och landat i vägräcket!

Jarles Black Pearl

"Hei

12. juni sjøsette eg sjølbygd Black Pearl. Kajkken er bygd av gran og cedar. Vekta stoppa på 15 kg. Byggetida vart ca 6 månader. Båten oppfyller alle forventiningane. Takk for fine teikningar, byggebeskrivelse og gode råd undervegs.

Jarles Black Pearl

Infälld lucka

I midten av juli var eg uheldig og mista kajakken frå biltaket i 80 km. Han traff autovernet og fekk store skadar. Det var ein trist dag. Eg heiste "vraket" opp under garasjetaket og reiste på ferie. Har no sett på mulige måtar å reparere byggverket. Må eg dele dekket frå skroget? Skaden bak luka går over mange lister. Kor stor avstand må eg ha mellom kvar listeskøyt? Det viktigste er ein solid båt, finisjen før kome i andre rekke. Reknar med å male dekket svart etter reparasjon. Er det ein ide å lime ei list av 4 mm finer der eg skøyter nye lister mot laminatet? Det er mulig å nå innsida gjennom sittebrønn og luke. Eg er takknemmelig for gode råd. Betalar sjølvsagt for konsulenthjelp.

Mvh
Jarle Birkeland"

Krosskada

Krosskada

Mina tankar går till den sensommardag för åtta år sedan när min gamla Nomad "tappade" aktern och fick genomgå en rejäl make-over hemma i verkstaden (här är incidentrapporten och här en direktlänk till reparationen).

Kortad Nomad

Jarle, jag tror att du kan klara dig utan att dela däck och skrov (att jag fick göra det, berodde på att jag fick sätta dit två spantmallar och an ny stävmall för att återuppbygga), men för övrigt använda ungefär samma metod, med individuell fingerskarvning. Sådan är rätt lätt att åstadkomma och ger en bra limyta för de enskilda ribborna. Eventuellt kanske en tunn böjlig plywood- eller fanérskiva som underlag för de nya ribborna. Sedan kan du välja att måla däcket svart eller att behålla den synliga reparationen som en del av kajakens historia (visserligen är kanske inte en trafikincident ett lika spännande historiespår som en saltomortal i grov sjö eller en isbjörnsattack (Svante Lysén beställde en isbjörnsdekal för att förklara ;-)).

Kommentarer

Det va ju tur att den träffade vägräcket och inte nog motorcyklist. Men dom flesta på mc har väl vett på att inte ligga bakom bilar med takbocxar, kajaker eller annat jox på taket.

Inte menat åt Jarle, men jag har ofta undrat varför en del verkar tro att ju mer intrasslad i rep, snöre och band en sak på taket är desto bättre fastsurrad är den. Ibland ser det ut som att personen i fråga varit spindel i sitt förra liv.

Hoppas den blir en lyckad reparation.

Det finns många svaga länkar (utöver bristfällig surrning). Ett gäng paddlare på väg hem från Blekinge råkade för ett par år sedan ut för att takräcket gav sig (bilen hade fasta rails och ena infästningen mot biltaket lossnade!).

Om man använder nylonremmar förlitar man sig helt på en eller ett par millimeter gjutgods i ändbeslaget, av någon förmodligen ganska enkel metallegering.

Använder man linor måste man dels kunna göra knopar som håller utan att glida och dels ha tillräcklig säkerhetsmarginal eftersom en knop försvagar linan med någonstans kring 40-50 % (lite mindre på traditionella linkvaliteer, lite mer för high-tech-linor) – normalt inget problem eftersom linor som är grova nog att vara bekväma att dra i ofta har hållfasthet på rätt många hundra kilo.

Spindelvävssyndromet är oroande. Jag håller alltid stort säkerhetsavstånd till bilar med taklast och surrningar som så tydligt visar att inte ens föraren själv litar på sina knopar...

Reparationer är trista (aldrig kul att göra om ett jobb, i synnerhet inte ett som ser så välgjort ut som Jarles), men som exemplet med min Nomad visar, är det relativt enkelt för den som byggt en kajak att också göra omfattande reparationer...

Jag hittar inte att du skrivit om "best practice" för att fästa kajak på tak. Kanske uppslag för en kort artikel med bild. Lastremmar med snabbspänne har, som du skriver, ganska lite material i spännet. De kraftigare med spännhandtag kan dra åt på tok för hårt.

Sedan "ska" man fästa fören med snöre mot bilens kofångare/dragögla, men på min bil sitter öglan under bilen och snöret hamnar runt den i plast dekorativa/ömtåliga kofångaren.

Inte lätt att göra rätt.

Min enda merit för att skriva ett sådant aktstycke, skulle vara att jag hittills inte tappat någon kajak från biltaket – men den delar jag med rätt många...

Men kanske en fråga på t ex Utsidan kan locka fram lite bredare erfarenheter och tips...

Skriv en kommentar