Visa varukorgen
Design & Illustration

Kajaker för barn

Från och till har jag funderat på kajaker för barn, men har duckat hittills – mest för att det tar lite tid att få ihop även en liten kajak och barn växer fort. Dessutom fungerar en lätthanterad vuxenkajak (Kavat eller Smart till exempel) ganska bra i sådant väder små barn kan tänkas använda en kajak i.

Men efter lite frågor har jag nu lagt upp tre nya projekt med sikte på små barn: Två Kavater och en Isfjord.

Kavat-Micro

Bilden visar den planerade Kavat-Micro 403x50 cm med 76 kg deplacement. Kavat-Mini kommer att bli 468x50 cm med 88kg deplacement. På ritbordet finns också Isfjord-Micro – 403x50 och med 80 kg deplacement. Alla tre skrovformerna är klara och datakörningar visar bra egenskaper, men ritningarna är inte färdigställda än. De kommer efterhand som jag får tid. Är det någon som vill beställa redan nu för att hinna med till sommaren kan jag skynda på lite extra med just den ritningen.

skum kajakEtt helt annat och lite snabbare sätt att få en liten kajak i sjön visar Paul Doughty på de här bilderna. Några skivor uretanskum, lite glasfiber och epoxi är allt som behövs. Ingen dum idé.

Notera även att de förståndiga föräldrarna har utrustat den lilla tjejen med en för ändamålet mycket lämplig paddel.

Kommentarer

Fantastiskt!

Kul idé att göra kajaker för barn, det skall ju börjas i tid.

Vad kommer ritningssatsen gå på, är det samma som orginal varianterna?

H.

Har faktiskt inte räknat på det än - men lite under vuxenkajakerna blir nog bra: 700-750:-

Det glädjer en gammal Kartingkille, att du valt rätt namn på grejorna! På så sätt kan vi kanske få över lite kartingkillar- och tjejer till kajak istället, nu när bensinen blivit så dyr ;-)

I Karting heter det Micro för 10-12-åringarna och Mini för 12-14-åringarna...

Om det sedan passar för en 14-årig kille att paddla en Kavat Mini, det vete tusan, då klarar man nog av en fullstor Kavat.

Å andra sidan är många 14-åringar stora för en Mini-kart också!

Hur som helst, du gör ett bra jobb Björn och ser till att ha en bra katalog av byggbara kajaker för alla!!

Kul med kajaker anpassade för barn. Kanske är dags att börja bygga en, så den är klar till sonen är gammal nog. ;-)

Hej,

Tacksam för dina tankar kring val av paddel (Längd, blad, kvalitet etc.) för barn 4-7 år som i främre sittbrunnen på en kajak ska kunna få sina första upplevelser av paddling.

kerstin

Små barn har lättast att klara en kort grönlandspaddel – kroppslängd + ca 20% och i övrigt efter de sedvanliga ergometriska måtten: skaftet lite drygt axelbredd, och skaftdiameter efter handstorlek

Skriv en kommentar