Visa varukorgen
Design & Illustration

Kajaker för barn

Från och till har jag funderat på kajaker för barn, men har duckat hittills – mest för att det tar lite tid att få ihop även en liten kajak och barn växer fort. Dessutom fungerar en lätthanterad vuxenkajak (Kavat eller Smart till exempel) ganska bra i sådant väder små barn kan tänkas använda en kajak i.

Men efter lite frågor finns nu vå versioner av Kavat och Isfjord – Micro och Mini.

Kavat-Micro

Mini är 403x50 cm, Micro 468x50. Bilden visar skissen för Kavat-versionen av Micro. Båda modellerna är relativt breda för att barnen skall kunna börja paddla "på riktigt" redan från början (men för den som vill, är en "trehjulingsmodell" enkel att åstadkomma: två tomma PET-flaskor fasttejpade  eller fastsurrade på en träregeln fastsatt på tvären över akterdäcket).

Micro är tänkt för barn från ungefär 5-6 års ålder, Mini från ca 10 år – men det beror främst på barnens längd, vikt, mognad och intresse. Till kajaker bör det höra en liten grönlandspaddel – enklare att hantera för barn än butikernas skålade och vinklade plastpaddlar med stora blad.

skum kajakEtt helt annat och lite snabbare sätt att få en liten kajak i sjön visar Paul Doughty på de här bilderna. Några skivor uretanskum, lite glasfiber och epoxi är allt som behövs. 

Kommentarer

Fantastiskt!

Kul idé att göra kajaker för barn, det skall ju börjas i tid.

Vad kommer ritningssatsen gå på, är det samma som orginal varianterna?

H.

Har faktiskt inte räknat på det än - men lite under vuxenkajakerna blir nog bra: 700-750:-

Det glädjer en gammal Kartingkille, att du valt rätt namn på grejorna! På så sätt kan vi kanske få över lite kartingkillar- och tjejer till kajak istället, nu när bensinen blivit så dyr ;-)

I Karting heter det Micro för 10-12-åringarna och Mini för 12-14-åringarna...

Om det sedan passar för en 14-årig kille att paddla en Kavat Mini, det vete tusan, då klarar man nog av en fullstor Kavat.

Å andra sidan är många 14-åringar stora för en Mini-kart också!

Hur som helst, du gör ett bra jobb Björn och ser till att ha en bra katalog av byggbara kajaker för alla!!

Kul med kajaker anpassade för barn. Kanske är dags att börja bygga en, så den är klar till sonen är gammal nog. ;-)

Hej,

Tacksam för dina tankar kring val av paddel (Längd, blad, kvalitet etc.) för barn 4-7 år som i främre sittbrunnen på en kajak ska kunna få sina första upplevelser av paddling.

kerstin

Små barn har lättast att klara en kort grönlandspaddel – kroppslängd + ca 20% och i övrigt efter de sedvanliga ergometriska måtten: skaftet lite drygt axelbredd, och skaftdiameter efter handstorlek

Är denna sida fortfarande ”aktiv”?

Funderar nämligen på kajak till barnen.

// Joakim

Sidan du kommenterat är en nyhetsnotis från 2007, och som sådan inte speciellt aktuell.

Kajakerna däremot hittar du på kajaksidan under "barnkajaker" – här

Skriv en kommentar