Visa varukorgen
Design & Illustration

Kajakmässan i Malmö

Kajakmässa i Malmö

I helgen avhölls den första kajakmässan i Malmö (i alla fall vad jag kan minnas). KajakEvent arrangerade och hade lockat en hel del utställare – totalt fanns ett sjuttiotal olika kajaker att titta på och prova, plus paddlar, paddelvästar, paddelkläder och tillbehör. För övrigt hade Nigel Foster lektion i avancerad kajakmanövrering på lördagsförmiddagen och fortsatte med uppvisningar vid ett par tillfällen under eftermiddagen, Ram Silval från Nepal gjorde konster i forskajak både på lördagen och söndagen, en nyproducerad film om Rams nerfärd i forskajak från Himalaya till Bengaliska viken visades och på söndagen berättade jag om rollars plats i säkerhetstänkandet vid havspaddling och visade även en rad vanliga och ovanliga rollar i kajaken – det första tämligen odramatiskt (även om det inte var lätt att överrösta trafikbullret på Norra Vallgatan), det andra mera tveksamt (en titt på färgen och konsistensen på kanalvattnet dämpade entusiasmen en aning).

Nigel Foster undervisar

Nigels lektion i tilltagande regn på lördagsförmiddagen. Naturligtvis fullbokad – inte varje dag man kan lära sig paddelteknik av Nigel Foster i Malmö kanaler.

Petrus Kajak

Petrus Kajaks monter med en hel rad nya glänsande träkajaker – mina gamla slitna trotjänare platsade inte riktigt utan fick gå som provkajaker nere vid bryggan. Efter lunch tittade solen fram och lördagseftermiddagen blev rätt bra vädermässigt.

Ram Silval

Ram Silval på väg ner till bryggan med sin lilla forskajak för demo

Nigel och Ram

Nigel och Ram hanterar sina respektive kajaker med överlägsen skicklighet – den ene i två dimensioner, den andra i tre.

Ram Silval

En och annan av åskådarna som sett drygt 180 cm Ram Silval bära ner sin kajak undrade bekymrat var han fick plats med benen – en fråga som Ram lär ha besvarat med att ett ben går att vika ihop under fördäck, det andra under akterdäck.

Information om rollar

Dags för min lilla korta föreläsning om nytta och nöje med rollar.

Handroll

En handroll någonstans i programmet – så här i efterhand kan konstateras att vattnet ser fräschare ut på bild än på nära håll i verkligheten, och inte ens med ny digitalteknik kan luktsensationer förmedlas.

Kajaktestning

Under hela söndagen var det kajakprovarväder – strålande sol från en molnfri himmel och gassande varmt – och de flesta provkajaker var flitigt ute. Här är det Paula Nilsson som provar min Black Pearl

Enda negativa intrycket - som dock bara drabbade oss utställare (hoppas jag i alla fall) - stod en av Malmös parkeringsvakter för, med en samvetsgrann och målmedveten insats för att fördjupa och förstärka alla tänkbara fördomar om lapplisor och p-nissar. Det tog henne knappt tio minuter att rasera bilden av en yrkeskår som hjälper till att bihålla en rimlig trafiksituation och befästa den gamla nidbilden av ett kontraproduktivt och inskränkt paragrafrytteri med syfte att sätta dit folk. Eftersmaken av det mötet var åtskilligt värre än kanalens vatten.

För övrigt: Tack till KajakEvent för ett mycket trevligt arrangemang.

Kommentarer

Jättekul att prova din Black Pearl Björn! Det gav verkligen mersmak och jag kan verkligen förstå att det går fort att lära sig rolla med den. Kändes inte så farligt rank heller när jag väl började paddla (som jag var lite nervös för). Nu vill jag ännu mer ha en kajak med liknande dimensioner och som jag har berättat så är ju förvaringsutrymmet begränsat. Har dock kollat upp boden igen och om jag ändrar lite så skulle jag kunna snedställa en kajak från ena hörnan upp till andra taket och då kanske kunna ha en längd på 5.20 m. Har läst att Magnus Å har en smal SOF på bara 5 meter ca och jag gissar att han väger kanske som jag (85 kg)? Qanaaq (den japanska glasfibervarianten är ju inte heller så lång. En fråga är om man skulle kunna korta en ritning av Black pearl till kanske 5.10 m för en person som väger ca 85 kg och ändå ha tillräcklig bärighet? En annan fråga är om man skulle kunna göra ett stripbygge utomhus (det har jag gott om plats för) och svepa in bygget i presenning mellan byggtillfällena. Det går tyvärr inte så fort med mina byggen så jag kan inte räkna med att det är gjort på en sommar. Kanske ett utomhusbygge skulle dra på sig för mycket fukt eller vad tror du? Alternativet är då att bygga som en SOF eftersom det är lätt att ta in i boden även mellan byggtillfällena. Oavsett byggsätt så hade jag gillat den bredd och däckhöjd som du hade, men kortare - finns det något sätt att veta att den klarar min vikt om jag bygger kortare?

Tack Bertil! Det går att skräddarsy en Black Pearl för speciella önskemål, men med lite modifikationer. Om du kortar den måste du öka något annat mått för att få tillräcklig bärighet - marginalerna är inte stora för en kajak som Black Pearl. Det finns huvudsak två vägar: öka bredden en aning - ökar initialstabiliteten lite men påverkar bara rollbarheten marginellt, eller öka djupgåendet en aning - men för att behålla skrovkontakten som är viktig för rollbartheten får du då kanske höja sitsen lite, vilket ger lite sämre stabilitet (både initial och sekundärstabilitet). I praktiken jobbar jag med alla mått på en gång för att inom ramen för kravet på bärighet finna en kompromiss som ligger så nära den ursprungliga kravspecifikationen som möjligt.

Att bygga strip ute är fullt möjligt men inte särskilt praktiskt med tanke på ändringar i fukt och temp i vårt klimat. Tar det tid gäller det att kunna pausa vid rätt tillfällen - inte t ex när skrovets utsida är laminerad med glasfiber men insidan oskyddad. Med bygget på en enkel och lätt byggjigg går det rätt bra att lyfta in och ut den efter behov.

Ett enkelt partytält har använts med framgång vid åtskilliga byggen under sommartid.

Att pausa över en vinter går också normalt bra, men då med spanten återinsatta i skrovet för att bibehålla formen.

Hei Bjørn

Du kunne kanskje nævne at etter at alle forhandlere ble ilagt pakerings bot på messa og andre diverse fars bøter vil prisen på kajakker gå betraktelig opp.

Du hann före, Martin!

Tråkigt är att ett antal utställare i kajakbranschen fått sitt första intryck av Malmö: en stad som när det gäller tillstånd, avgifter och intern samverkan företer likheter med helt andra samhällsskick (glömde någon att muta parkeringsenheten?) – samt att vattenkvalitéen är så bedrövlig (någon som minns att för inte så värst många år sedan badade kommunalråden vid Södertull inför TV-kameror i den då rensade och fräscha kanalen).

Hej Björn, jag testade din Black Pearl i söndags på mässan, och har så här i efterhand inte kunnat släppa tankarna på den. Jag var innen på orust hemsida och tittade på deras motsvarighet, men 24000 är för mkt för en fattig lumpare kom jag fram till. Det roligaste hade ju varit att göra kajaken själv, men problemet är att jag är inte speciellt händig av mig, hur svårt är det att bygga en black pearl? Kan jag räkna med att jag får en bra fungerande kajak när jag är klar eller finns risken att den kommer ha för mkt skavanker? Hur lång tid kan det ta för en person som aldrig byggt innan att få den lilla svarta färdig?

Det är lätt att bygga en kajak själv även utan speciell händigthet - dvs lätt i betydelsen att det kommer att resultera i en välfungerande kajak utan funktionella nackdelar. Däremot tar det naturligtvis lite längre tid för den som inte är van att snickra, och estetiskt kanske det inte blir ett mästerverk. Mina kajaker är till exempel snabbt byggda prototyper som efterhand fått repor och småskador (ibland rätt stora) av hård användning. De skulle inte vinna några priser för snyggt hantverk men de funkar...

Byggmetoden är förlåtande. Det finns inga moment som är kritiska - allt går fixa till eller ta bort och att göra om, om det inte blir rätt från början. Epoxy är starkare än trä, vilket innebär att illa passande fogar går att spackla till finish - visserligen blir det dyrare och tyngre eftersom epoxy väger mer och kostar mer än trä.

Black Pearl är lättare att bygga än de flesta kajaker, dels genom den enkla formen utan komplicerad kurvatur någonstans, dels genom att den är liten - färre ribbor, färre fogar. Vidare finns mindre av alla tillbehör som tar tid att bygga eller montera - färre däcksbeslag, inget svankstöd inget fotstöd, ingen justerbar skädda eller roder, väldigt enkel sits etc.

Men det handlar också om att välja. Inget fel på brukskvalitet som ambitionsnivå - en kajak som skall kunna användas och där lite repor i lacken inte vållar sömnlösa nätter. De flesta som rapporterar tid anger 100-150 timmar för ett förstabygge, men självklart kan man misstänka lite skevhet i urvalet - tar det väldigt lång tid kanske man väljer att hålla tyst om det. Men min uppfattning är att de som siktar på brukskvalitet håller sig på rimliga byggtider, även med bristande vana eller händighet. De som rapporterar 300-400 timmar är oftast perfektionister med helt andra målsättningar.

tack Björn för svaren. Återigen dök det upp lite frågor i huvudet. Vad behöver man införskaffa för verktyg till bygget? Hur leverar du mtrl om man beställer det från dig, eller måste man komma ner och hämta det? Så som det ser ut nu så blir det nog en liten svart efter MUCK.:)

När det gäller verktyg och mera om bygget kan du hitta det mesta i byggbeskrivningen som finns på sajten.

Ritningen skickar jag med post (om du inte föredrar att hämta den här hemma) - beställer du även material, levereras det från Johan Wirsén på Öland, normalt med en speditör som leverar direkt till dörren på kvällstid, eller efter överenskommelse.

Skriv en kommentar