Visa varukorgen
Design & Illustration

Kajakträffen i Runn

...har just packat upp mina pinaler efter ett besök i Falun och kajakträffen i sjön Runn. Bortsett från två gånger åtta timmar i en 30° varm bil – men inte skall jag gnälla över ett makalöst högsommarväder! – blev det ett synnerligen trevligt och välordnat arrangemang.

Balansakt i grönlandskajak - Sten i min Black Pearl
Sten E Karlsson på väg ner i Black Pearl för en provtur

Hela träffen hölls ute på Roxnäs udde med vatten på några stegs avstånd både öster- och västerut och Runns skärgård inom bekvämt räckhåll söderut – camping på en stor plan grässlätt och med ett föreläsnings- och filmvisningstält med en rejäl videoprojektor och stor duk.

Föreläsningstält, kajaker och besökare
På planen framför föreläsningstältet trängs besökare och kajaker.

Förra årets träff, som låg lite tidigare på säsongen, hade hämmats av dåligt väder (regn, blåst och frost på natten). Årets upplaga hade möjligen en nackdel i det fina vädret. En del potentiella besökare låg kanske på stranden istället. Som mest fanns ungefär 60 kajaker (min uppskattning) på planen framför föreläsningstältet. Av dessa var knappt hälften träkajaker och resterande mycket blandade: allt från forskajaker, polokajaker, tävlingskajaker och långfärdskajaker. Hasse Friedel från Trapper och James Venimore från Kajaktiv bidrog med demokajaker.

Parkering - träkajaker
På kajakparkeringen låg allehanda träkajaker, från mästerliga hantverksbyggen till enkla men funktionella kajaker - till de senare räknar jag Njord och Black Pearl.

Till följd av värmen tillbringades mycket tid på vattnet, och en oproportionellt stor del av denna, hängandes upp och ner – vilket med 25° i vattnet nätt och jämnt svalkade.

I tältet berättade Sten E Karlsson till bilder om sin grönlandsresa och deltagande i Grönlandsmästerskapen i kajakpaddling – mycket spännande att få en förstahandsrapport från dessa tävlingar som komplement till otaliga tittar på ”Amfibiemannen” mm. Per Vestling berättade om multisporttävlingar och de olika paddelmoment som kan ingå. Vi fick också en intressant moment-för moment-redogörelse för en fyra-dagars tävling i Newfoundland. Hasse Friedel höll en kort föredragning om hur man konstruerar en kajak i Cad/Cam-miljö. Jag hade fått fyra timmar totalt på lördagseftermiddagen för att berätta om paddelteknik för långfärd, säkerhet, räddning, paddling i vind och sjögång, grönlandspaddling mm, men när temperaturen i tältet gick över 30° bytte jag ut sista timmen mot praktisk demonstration och instruktion i vattnet (assisterad av Sten E).

Sten provar kajak
Sten testar vad min Black Pearl går för.

På (och i ) vattnet fanns möjlighet att prova på kajakpolo, titta på uppvisningar i roll och avancerad paddling, prova kajaker, padda turer bland öarna, teknikkliniker för olika kajakdiscipliner och kanadensare, rollinstruktion mm. Den interdisciplinära bredden på utbudet överträffar nog alla andra kajakevenemang jag varit på.

Ett hörn av tältplatsenLördagskvällen avslutades med en grillkväll till levande musik, följt av en tropisk natt (temperatur över 20 grader hela natten) där ett liggunderlag i gräset lockade mer än tält och sovsäck.

Det är bara att gratulera arrangören, Falu Kanotklubb, för ett härligt arrangemang – och beklaga de som självförvållat missade detta.

Kommentarer

Tack för att du kom hit och förgyllde vår Kajakträff Runn.

Jag kan lugnt säga att din dissekrering av ett paddeltag och det kroppsspråk som förtydligade rörelsemönstret för effektiv paddling var imponerande. De som inte redan insett fördelen med grönlandspaddeln fick inte bara myror utan även bubblor i huvudet. Den efterföljande praktiska övningen gav en verklig kick när det visade sig att allt stämde. De kortare instruktionerna ute på vattnet gav väldigt mycket och det visar sig än en gång att det är väldigt kul att lära sig nya färdigheter.

Flera mycket duktiga forspaddlare, som i sin paddling måste behärska rollning, blev stående med tappade hakor vid Sten´s och Björn´s uppvisning. Att kunna rolla så behagfullt, elegant och mångsidigt, i motsats till kraftfull, snabb muskelinsats, imponerade.

Även jag som deltagare på träffen vill tacka för en mycket trevlig och nyttig helg. Det var mycket lärorikt att få sin teknik bedömd och diskuterad med dig Björn. Det är lite svårt att helt på egen hand läsa sig till paddeltekniken med grönlandspaddel. Men nu vet jag betydligt mer om hur man skall förbättra tekniken. I Skåne har ju grönlandspaddeln fått ett helt annat genomslag än här i Stockholm. Här är det Magnus F med flera, som är gurus och då är det roder och vingpaddel som gäller. Tyvärr medför det att det inte finns så många att diskutera tekniken med. Skåningar har ju aldrig varit så lätta att imponera på. Vad skall man med nymodigheter i exotiska material med märkliga profiler, när man klarar sig lika bra med en en tillyxad furuplanka?

En av deltagarna i kajaksymposiet på Skeppet i Simrishamn mötte jag häromdagen. Han hade genast gjort sig en pagaj och var - givetvis - frälst från första paddeltaget. Mötte en norrman utanför Stenshuvud häromkvällen - min enda möjliga paddeltid om sommaren, antikvariatet tar all tid - den första kajakist jag mött på rum sjö under alla dessa år. Ett trevligt samtal utspann sig och hans blickar for beundrande över min Angmagssalik-kopia. Han hade ingen dålig kajak själv, röd och plastig, men han sökte sig till något smalare, Inok eller Enok var någonting han ville ha. Nåja, vi skildes åt med ett hej och han for iväg med väldig fart, inte sådan jag kan uppnå. Kajakmöten, enskilda eller stora är trevliga saker. Vad kan man inte få tips om och vad kan man inte få veta? Frånvaron av artificiella saker som motorer ställer kroppen inför helt andra utmaningar och det gör väl oss rätt likställda. Vad ska man skryta med? Hur var det nu med rollandet Björn? Tid och lämplig plats?

Rickard, tackar ödmjukast - jag blir generad...

Henrik, var det du som byggde Kavat tillsammans med Erik för några år sedan?

Det är rätt glest med eskimåpaddlar även bland skåningar, men vi som nyttjar sådan kanske hörs och syns lite extra (kanske skånskt det med...)

Henri, nästa vecka tillbringar jag i kajak längs Bohuskusten - men hör av dig i början av vecka 30 så kan vi säkert enas om något vist...

Jo, visst har jag byggt en Kavat med Erik.

Den har jag kvar och paddlar den när jag är i Skåne.

Jag tycker det är en mycket trevlig allround-kajak.

Kavaten blir min långfärdskamrat när även sambon är med.

Annars går hon mest dagsturer nuförtiden.

Jag är sugen på att damma av verktygen igen och bygga något nytt...

Björn har gett credit till Borlänge kanotklubb och till Kajakfolket runt Runn.

Visserligen så är det några ibland arrangörsklubben Falu Kanotklubb som även är medlemmar där, men som arrangör av Kajakträff Runn står Falu Kanotklubb alldeles för sig själv.

Det är av olika anledningar viktigt att påpeka detta.

Mitt misstag - och korrigerat nu. Äras den som äras bör...

Jag måste ge ett stort tack till falu kanotklubb (arrangörerna) då jag var mycket nöjd med träffan runn som jag innerligt hoppas kommer bli ett återkommande evenemang även nästa år.

Det var också en mycket trevlig uppvisning från Sten och Björns sida vad beträffade de olika eskimåsvängarna samt Hasse Friedels och Björns föreläsningar om man bortser från värmen i tältet...

Lite olyckligt missade jag dock fredagens schema då jag var tvungen att ta mig upp först då efter jobbet men jag tvivlar itne på att de var trevligt då också...

mycket kul att även få träffa allt folk och deras otroligt fina byggen som gav en hel del idéer för min del till mitt nästa bygge...

Skriv en kommentar