Visa varukorgen
Design & Illustration

Kavat – Peter Berg

Peter i ny Kavat

Hej Björn!

Nu har jag äntligen fått sjösätta mitt vinterbyggarprojekt. Jag har haft god hjälp av min hantverkskunniga, pensionerade far. Jag är mycket nöjd med resultatet. Valde att göra den efter längsta måttet (5,45m) och satte roder på den eftersom den kommer att användas mycket i smala Nossan och ibland av mina barn.

Den väger 19.8 kg och det får man väl vara nöjd med på en så stor farkost. Den kommer att gå åtskilliga mil på Nossans vatten och även i Vänern och på västkusten. Jag kommer även att paddla en del motionslopp som Karlstad runt, Kungsbacka river och kanske Dalslands kanotmaraton.

Närbild av däck och sittbrunn

Funderar lite på om jag har för stora blad på min paddel. Det är en aqua bound manta (18,4x45,7cm). Det känns som det går lite trögt. Jag har paddlat en del forspaddling tidigare och är van vid en högre paddelföring.

Mvh
Peter Berg

Kommentarer

Peter, min erfarenhet är att väldigt många använder för stora blad – logiskt med tanke på din forspaddling (turbulent vatten med mycket luft i kräver större blad för grepp.)

Jag är inte bekant med AquaBound Manta, men av utseendet att döma är det en paddel för kraftpaddling med hög paddelföring, gärna i vatten med dålig "bärkraft": fors, surf etc.

Hög eller låg paddelföring är en vane- och smaksak, men paddeln bör vara tänkt för den sortens paddling. Ofta är bladspetsens vinkel en indikation av hur paddeln är tänkt att användas – bladspetsen skall gå ner i vattnet med nederkanten paralell med vattenytan. Då blir bladgeometrin (välvning, kurvatur, bakåtvinkel, skaftorientering mm) som mest effektiv.

Jag är numera alltför inkörd på grönlandspaddlar för att ha så mycket komma med för vanliga plattpaddlar eller vingpaddlar – men för Kavat och för den användning du beskriver jag skulle prova en paddel med mindre blad, orienterad för lite lägra paddelföring. Eller testa en liten vingpaddel med inte alltför styvt skaft, eller en GP...

Elegant matchning flytväst-däck ;-)

Skriv en kommentar