Visa varukorgen
Design & Illustration

Kavat – Peter Schedwin

För ett par veckor sedan fick jag ett mail med några bilder från Peter Schedwin, som tagit de fantastiska bilderna jag använder som instruktionsbilder i beskrivningarna av de olika rollarna. Peter har nu använt sin möbelsnickarkompetens i ett kajakbygge – en fantastiskt välbyggd Kavat. Här är ett utdrag ur korrespondensen och några bilder:

Peters nya Kavat

Hej Björn,

Här kommer några bilder på mitt första kajakbygge, en Kavat som tog 300 timmar, fördelat på 7 månader, att bygga.
Hon är byggd i kvistfri lärk med några ribbor i mahogny att bryta av med. Eftersom jag är yrkesverksam inom möbelsnickeri har jag arbetat med att få träkänslan i kajaken att leva med hjälp av ådringar och med mönster i sargen. Passade även på att bygga en paddel och en pagaj i matchande träslag.

Kavaten sjösattes i slutet av Juli och fick direkt bekänna färg genom att jag tog den ut på en 3-dagars paddling. Är mycket nöjd med hur underbart den går i vattnet och så pass snabb hon är.

/ Peter Schedwin, Örebro


Hej Peter

Fantastiskt snyggt träarbete! Jag lägger ut en sjösättningsrapport inom någon vecka eller så. (det finns några sjösättningar som ligger och väntar, som så ofta vid den här tiden).
...
Jag har inte kunnat räkna ut vad den lilla fyrkantiga saken på 6:e bilden är?
...
Ett förslag: runda spetsen på pagajen (halvcirkel eller ellipsoid) så är det lättare att få den ljudlös i vattnet – och därmed hydrodynamiskt mer effektiv...

Hälsningar
Björn


Hej Björn,

Kul att du gillade den, det blev ju så att jag bygger främst estetiskt än praktiskt och därav föll valet på lärk, trots att hon blev tyngre (min hamnade på 23 kg) än med gran. Sedan försöker jag ha en tanke med det mesta jag skapar, de fyrkantiga saker du ser på bild 6 är en pedal/fotstöd som är limfog mellan lärk och mahogny, du ser aluminiumskenan den går i bland annat.

Kajak och paddlar

Fler exempel på detta med detaljer är i för och akter på däckslinan sitter det små hästar, detta är en symbol jag sätter ibland i mina möbler som möbelsnickare för att påminna om mitt ursprung från Dalarna – men i det här fallet får vi kalla dem sjöhästar istället för dalahästar ;o)
...

Jag medveten att för mycket "lulllull" är inte bra ur sjöräddningssynpunkt, men jag bor ju i inlandet och min paddling består mest av åar och insjöar, och undviker blåsiga dagar. Det blev en kajak för fina dagar helt enkelt. Jag byggde henne mest för att se om jag skulle klara av att bygga en kajak, och se var i mitt skapande av trä jag skulle hamna om jag byggde den - ett experiment helt enkelt. Men det ska även betonas att det är inget mästerstycke, jag har nog lika mycket nybörjarmisstag som andra byggare, med bland annat luftbubblor i epoxin på något ställe, men jag är supernöjd, hon fyller sin funktion – ett bra skolbygge helt enkelt.

Likaså med namnet, Vivianne-Lady of the Lake. Minns du att jag plåtade en riktigt bra bild på dig (Sommern 2008 hos Petrus) när du gör en Cross Arm roll och endast armarna kring paddeln sticker upp. Rent bildligt tycker jag den påminner om en av historierna om hur Kung Arthur får sitt magiska svärd, i en av legenderna får han svärdet från en arm ur en sjö från ett väsen som i en del fall (finns ju fler författare) kallas för "Viviane-Lady of the lake", jag lade till en svenskare stavning bara – så namnet på kajaken har sitt ursprung i en bild jag tog på konstruktören. :o)

Har haft henne i vattnet i 10 dagar nu och paddlat 8 av de dagarna(!), senast i går kväll i Askersund där jag passerade efter att ha varit ner till Motala och provat ut kapell åt henne. Eftersom jag är nybörjare inom paddling (endast 2 säsonger) så har jag paddlat ungefär 15 olika hyr-kajaker och jag har alltid skrivit några rader som omdöme kring dessa, för att eventuellt köpa en senare. Men maken till fina egenskaper på vattnet som kavaten har jag aldrig mött, hon är ju riktigt stabil samtidigt som hon blev otroligt mycket lättare än de flesta hyrkajaker jag har paddlat, jag måste berömma att du verkligen lyckats när det gäller konstruktionen av kavaten.

Ha det fint !
/ Peter

Matchad träådring i sargkanten
Matchad träådring i sargkanten

Fotstöd
Fotstöd

Träpärlor på däckslinan
Träpärlor på däckslinan

Kommentarer

Det finns ännu inga kommentarer.

Skriv en kommentar