Visa varukorgen
Design & Illustration

Knasiga kajakpatent...

I morse upptäckte jag via tips på internet Google patent, som är en sökmotor för patent och patentansökningar. Efter lite planlöst hoppande knappade jag in ”kayak” i sökrutan och genast dök det upp flera hundra patent som på ett eller annat sätt är relaterade till kajaker.

Paddelhjälp?Det pågår en febril tankeverksamhet därute, med den goda avsikten att underlätta paddlandet (till exempel bildens paddelstöd på fördäck, patent nr 6763827: för att, antar jag, inte vi stackars paddlare skall bli så förtvivlat trötta i armarna), göra paddlingen säkrare (till exempel patent nr 6763827: som beskriver ett ”Emergency air system for kayaks” som innebär en luftslang från kajakens innanmäte till ett munstycke på fördäck, där man efter en halv roll kan stanna upp och andas medan man väntar på – ja, vad nu herr uppfinnaren kan ha tänkt sig att man väntar på – Godot kanske?) eller för att förvandla kajaken till något annat än vad den är: jetski, katamaran, ubåt, badkar eller roddbåt.

Sådana här sajter är lömska - det är lätt att bli sittande några timmar och klicka runt bland det minst sagt omväxlande materialet – ömsom uppsluppet skrattande, ömsom beklämd över den syn på paddling och kajaker som blottas...

Se också "Uppfunnen: Ny kajakpaddel".

Kommentarer

Jag vet inte om vi ska kalla det lömskt, Björn... Om man nu skulle vilja paddla till Grönland skulle väl det här tjäna väl under denna långrodd. Jag satt nämligen nyss och bläddrade i sådana där resor som man bara kan drömma om. T ex Grönland för en oherrans massa pengar. Eller höga berg någonstans på klotet för närmare 30 000 kr.

Sen gick jag in på Trondheim och katedralen eftersom platsen fortfarande har dragningskraft som pilgrimsmål. Några unga norrmän ramlade in för några år sen på antikvariatet och berättade att en ung kvinna från Spanien vandrat hela vägen genom Europa för att komma till Trondheim och S:t Olofs grav (katedralen är byggd över den).

Vilket fick mig att tänka på S:t Olof i närheten som före kristnandet hette Lunkende (d v s en plats med mkt upp och ner på marken) och där S:t Olof tronar med den yxa han använde för att omvända folk på sina färder.

I Anundsjö kyrka (tror jag det var) och bakom predikstolen har man funnit en präglad bild av Olof på ett metallbleck som ett bevis på att man gjort vandringen från Sverige till Trondheim. Nu går folk allt vad dom kan, så min fråga är om man inte kunde göra en pilgrimsvandriang per kajak? Med tanke på den extraordinära utrustning du beskrivit Björn, samt Herranoms välsignelse borde man väl komma dit man vill, d v s en helig plats. Och därtill få kajaken välsignad...

Tack för länken. Det var intressant läsning. En sökning på "kayak paddle" fick också tiden att rinna iväg

Konstruktionen som medger samtidig isättning av paddelbladen tar priset tycker jag

Skriv en kommentar