Visa varukorgen
Design & Illustration

Komprimerad gran blir nytt material

I en kommande doktorsavhandling, visas hur gran genom komprimering kan förvandlas till ett konstruktionsmaterial med delvis nya egenskaper.

Bakgrunden är att gran består av 70 procent luft och 30 procent ved. Genom att pressa ihop de luftfyllda hålrummen mekaniskt uppstår ett hårt slitstarkt och mycket hållbart material med granens ljusa, lätta utseende - väl lämpat till och golv, trösklar, bordsskivor och andra snickerier som utsätts för nötning.

I avhandlingen, som Jonas Blomberg vid Luleå tekniska universitet disputerar med den 15 september, beskrivs dels hur komprimeringen ska utföras, dels hur råvaran ska se ut för att maximera utbytet.

För kajakbygge är det naturligtvis fel väg att gå - vi värderar högt de där 70 procenten luft och skulle snarare vilja se en avhandling om hur dessa hålrum kunde expanderas ännu mer. Då kunde vi kanske bygga 10-kiloskajaker. Någon forskare som nappar?

Källa: Luleå tekniska universitet.

Kommentarer

kanske att vi ska komprimera kajakerna istället?

- Kan gå som handbagage på flyget

Hälsn Jim

Bra tips till Freya, som flyger jorden runt med sina på olika sätt demonterbara kajaker...

Detta med komprimerat trä är inte något helt nytt. Det har utvecklats förut bl.a. i Orsa och i samarbete med Högskolan Dalarna hos LignWood som det hette före konken.

Jag har pratat med en f.d. doktorand som undersökte deta nya \"material\" om möjligheten att använda det i tex kajakbygge.

Nackdelen med att använda komprimerat trä i miljöer med hög fuktighet eller vatten är att det då tenderar att snabbt återgå till icke komprimerat trä. Konsekvenserna därav kan lätt förutses. Om man kunde bortse från denna tendens så kunde detta trä, eftersom plasticiteten förbättras, kunna vara bra att ha i tex sof´ar.

Numera finns inte LignWood men en fortsatt utveckling har skett hos CaliWood/CaLignum som finns bl.a. på Chalmers och i Skinnskatteberg. Därifrån har jag fått en uppsättning provbitar av diverse slag: komprimerat trä, oljeimpregnerat trä och genomfärgat trä.

http://www.calignum.com/default.asp?V_DOC_ID=882 (http://www.calignum.com/default.asp?V_DOC_ID=882)

Därutöver har jag från Träforskningen på Luleå Tekniska Universitet för ett drygt år sedan fått värmebehandlad björk som jag använt på däcket till min CAExp. Ett mycket vackert material med en lyster som bedårar. Kan med olika typer av behandling fås i olika nyanser från naturell via brun till svart. Tyvärr så mister träet lite i styrka och blir sprött men det kan avhjälpas med glas, kol och epoxi.

http://www.tt.luth.se/staff/margot/varme/varme.htm (http://www.tt.luth.se/staff/margot/varme/varme.htm)

Det är ju även tilltalande att kunna använda inhemskt träslag istället för regnskogsvirke som transporterats långa vägar och förstört miljöer.

<i>"Nackdelen med att använda komprimerat trä i miljöer med hög fuktighet eller vatten är att det då tenderar att snabbt återgå till icke komprimerat trä"</i>

....ännu bättre - man bygger kajaken i komprimerad form, bär den med sig som handbagage, tillsätter vatten och vips - är den okomprimerad och normalstor igen ;)

Nackdelen då är att processen inte är reversibel. Det blir en engångskajak ungefär som de handdukar som delas ut som små puckar ibland på mässor.

Men, man kan ju tänka sig att använda dylikt trä till spant i sof´ar. Möjligheten finns då att gå ner i dimension och försegla träet med epoxi så att divätemonooxiden inte kommer åt att expandera spanten.

Trevligare och lättare verkar då det genomfärgade träet vara att hitta användningsområden för. Tänka sig, bygga en grön, blå eller röd kajak som inte blir fläckig vid slipning! Eller som dekorationsstrips.

Som Björn skrev; ..."bär den med sig som handbagage, tillsätter vatten och vips"... - The constant kayaker with the instant kayak,

så får det bli, hälsn jim

Ok! Komprimera kajaken med mej i så kan jag också följa med som handbagage. Onekligen ett billigt sätt att resa!

Hade man inte känt sig lite beklämd efter att ha genomgått komprimeringsprocessen - jag betalar nog hellre biljetten...

Jomen det är ju bara och tillsätta vatten!

Först bli komprimerad och sen deprimerad. Nej jag betyalar nog också hellre biljett!

Hmm... många Magnus som skriver här nu...

Will the real Magnus please stand up?

Intressanta tipps på nya användningsområden - kanske något att arbeta vidare på. Det är alltid kul med reaktioner. Alla intresserade är välkomna att komma och lyssna på vad jag har att säga om komprimerat trä på fredag 15/9 kl 10.00 i Borlänge. Tveksamt dock hur mycket diskussion om kajaker det kommer att bli.

Författaren & Forskaren

Trevligt Jonas - synd att det är lite långt till Borlänge

Skriv en kommentar