Visa varukorgen
Design & Illustration

Långa tävlingar

Två nya och lite annorlunda långdistans-tävlingar har premiär under säsongen.

M24KC

Först ut är Malmö Kanotklubbs 24-timmarsutmaning M24KC 24 - 25 april: paddla så långt du vill eller orkar under 24 timmar i kanalen runt Malmös innerstad. Enkla regler, enkel organisation, ingen klassindelning – bara ett paddeläventyr i trevligt sällskap. Klubbhuset står till förfogande under helgen för matlagning, vila, dusch, bastu etc.

Så här beskriver MKK evenemanget:

”Detta är en blandning av familjär tävling och ordentligt kraftprov, med lite inslag happening, där alla är varmt välkomna att delta. Det spelar ingen roll vad du paddlar eller hur snabbt du paddlar, bara du tycker om att paddla långt, och då snackar vi långt på riktigt!

Meningen är att alla ska kunna delta på sina egna villkor - sugen på att paddla snabbt och verkligen testa dina gränser eller kanske bara glida runt, lite snackepauser på land och en tupplur under natten - båda funkar lika bra. Den som deltar kommer troligtvis att får ett oförglömligt minne. På ett eller annat sätt..!”

Go Kayak Raid 2010

Go Kayak Raid 2010 går över två dagar – 19-20 juni – i Stockholms skärgård. Upplagd som en raid-tävling med orientering, med tidsbestämda etapper (totalt 22 timmar paddling) och schemalagd vila däremellan. Start och stopp på Lillsved på Värmdö, camping med gemensam middag under den längsta av pauserna. Hur långt man paddlar eller hur många av orienteringspunkterna man hinner med är valfritt.

Organisatoriskt är Go Kayak Raid 2010 en mera traditionell kajaktävling: klassindelning, anmälningsavgift, säkerhetsorganisation, regler om utrustning mm.

Så här beskrivs evenemanget på sajten:

”GO KAYAK RAID 2010 är en paddelorientering för motionärer och multisportare till tävlingskanotister. Vi startar den 19:e juni kl 10.00 och går i mål den 20:e juni kl 16.00. Däremellan paddlar vi under många långa härliga ljusa timmar i Stockholms skärgård. Det är garanterat en upplevelse som som slår det mesta!”

Orust runt med kajak

…och naturligtvis går Orust Runt i år igen (min rapport från 2009). Det känns som om 2010 är långpaddlarnas år!

Kommentarer

"bara det framförs med hjälp av paddel"

Bland regler för tex HBB, Orust Runt och även M24KC dyker denna formulering upp.

Vad är det egentligen man vill stoppa? Segel? Elmotorer? Det tror jag inte riktigt på.

Formuleringen måste väl ha ett syfte. Vad menas EGENTLIGEN?

Det går att framföra kajaker med segel, drake, golfparaply etc, det finns kajaker med trampor och fenor (HobieCat), det finns (från en amerikansk tillverkare) utriggare/åror som tillbehör till kajaker, liksom elmotorer avsedda för kajaker."

...framförs med paddel..." är väl en både enkel, bra och lättbegriplig formulering?

Jo formuleringen är lättfattlig, visst. Men tex "framföras med egen muskelkraft" är bättre tycker jag och då kan ju några fler vara med. Alla typer av flytetyg är ju välkomna tex på Orust runt. Varför duger tex inte utriggare/åror då? Så stor skillnad är det ju inte på en paddel och en åra. Är det alltså egentligen segel och motordrift man vill stoppa?

På sätt och vis håller jag med dig. Jag gillar enkla och så få regler som möjligt eftersom regelexcesser alltid leder till rulecheaters och administrativa problem (se på kappseglingsreglerna under under 1900-talet – eller vårt skattesystem). Vidare är det svårt att komma åt syften eller funktioner genom regler för material, dimensioner, utseende etc. Har skrivit om det tidigare: http://thomassondesign.com/post/rattvisa_tavlingar_for_havskajak.aspx

Men vill man arrangera en tävling för paddlade kajaker räcker inte "muskelkraft" – det godkänner både pedalbåtar och åror.

Förstår vad du säger men i en tävling med profilen "vilket flytetyg som helst, familj/motionär, man tävlar mot sig själv, gemenskap, ta så många kontroller du vill, osv" tycker jag inte det finns någon anledning att stänga ute de relativt få som kör med "fotpaddel" eller åror (tvådelad paddel). Det verkar bara larvigt. Surfskis, racekanoter och liknande jämför sig bara mot sig själva iallafall. Att inte tillåta segel och motordrift kan jag däremot förstå. Men det är ju så självklart att det inte behöver skrivas någon regel om. Ingen ställer väl upp i ett cykellopp (ens ett motionslopp) med motorcykel.

Bra artikel om rättvisa tävlingar! Jag har själv kappseglat med entypsbåt. Men det skulle nog inte bli många deltagare i varje klass om man hade "entypskanoter". Jag håller med om principen att snabbaste kanot vinner, enkelt och bra. Jag tror också att det finns ett visst intresse för hur snabb just ens egen kanot är. Jag tror på stora tävlingar med alla typer av deltagare. Elit, motionärer och gemenskapspaddlare. Det finns faktiskt också ett Kanotmaraton i Dalslands sjösystem med ganska många deltagare. Där tillkommer en dimension. Det är otroligt vackert där.

Dalslands kanotmaraton var ett av de första som avstod från kanotförbundets klassregler till förmån för en enklare struktur, och har av flera skäl (inte minst ett imponerande välskött arrangörsjobb) blivit en succé.

Även Orust Runt blev ett mycket uppskattat arrangemang premiäråret 2009, vilket säkert till stor del beror på enkelheten för alla inblandade. Dessutom har farvattnen kring Orust samma lockelse som Dalslands sjösystem – fantastiskt vackert – plus den extra dimensionen av havsväder och -vind!

Men initiavtivtagarna har i samspel med deltagarna skapat Orust Runt som en tävling i havsmiljö för paddlade kajaker. Vackert så.

Du kan ta upp frågan på forumet: http://www.utsidan.se/forum/showthread.php?t=54618 – där diskuteras fortlöpande tolkningar, idéer, förslag, utvidgningar, begränsningar och sådant.

Men ännu bättre tycker jag det vore om du drar igång ett nytt arrangemang för alla muskeldrivna flytetyg vid en annan tidpunkt och kanske i ett annat skärgårdsavsnitt. Fler trevliga mötestillfällen för oss som paddlar, ror eller trampar oss fram på vattnet vore väl inte fel...

Tack för dina svar. Att jag tog upp frågan här berodde kanske på att jag tror (rätt eller fel?) att du är medlem i MKK. Jag har studerat din fina hemsida många gånger. Du har ganska nyanserade åsikter om paddling och ansenlig erfarenhet. Så när raden "bara det framförs med hjälp av paddel" dök upp igen så kändes det rätt att ställa frågan här. Trots ord om "familjär tävling" så är pedalkajaker, kajaker med årsetup diskade på förhand. Kanadensare likaså. Detta vad gäller M24KC. Jag kanske följer ditt råd och ställer frågan på Utsidans forum om Orust Runt. Jag är nämligen fortfarande nyfiken på varför och vad man vill stoppa med "bara det framförs med paddel". Det kan ju inte vara golfparaplyer? Eller hur? Jag ska inte plåga dig mer med detta ämne. Tack och ha en bra paddelsäsong!

Thomas,

Vad jag vet finns inget förbud mot kanadensare på M24KC. Att en paddelklubb väljer att arrangera en tävling för just paddlare låter inte så konstigt i mina öron. Troligtvis har ingen skänkt en tanke på varken roddbåtar eller trampbåtar. Har du frågor om reglerna så kan du ställa dem direkt till Jacob eller Ulf eller på:

http://mkklangfard.blogspot.com/2010/03/malmo-24-hour-kayak-challenge.html

Björn är så vitt jag vet inte inblandad i arrangemanget, men det hade varit kul med en Black Pearl på startlinjen. ;-)

Mvh, Anders

Riktigt, jag är inte involverad i M24KC, och för övrigt inbokad på annat håll den helgen.

För en sådan långsittning hade jag valt min Njord – sittställningen i BP:n är okej för tre-fyra timmar i stöten, medan jag kan sitta hela dagen i Njord.

Anders

Ursäkta men det blir en kommentar till från mig i samma ämne. Av inbjudan framgår faktiskt att man "får paddla precis vad du vill - havskajak, surfski, racekajak", och att man har klasserna K1 och K2 (vilket får mig att tänka på enmans-Kajak och tvåmans-Kajak). Har man en kanadensare så är man inte direkt inbjuden. Är MKK en "paddelklubb" eller en kanotklubb?

OBS! jag har inte varit deltagare i någon större tävling alls ännu och är nog lite överkänslig mot regler. Kanotmaraton i Dalsland är mycket frestande iallafall.

Björn

1 Det var på din hemsida som jag läste om M24KC,

2 jag trodde att du var medlem där,

3 där hittade jag regelformuleringen om endast paddel för tredje gången,

4 jag hyser respekt för din erfarenhet av kanoter,

5 du har nyanserade och intressanta åsikter.

Därför hamnade frågan (som var generell egentligen) på ditt forum.

med vänliga hälsningar

Thomas

Jag är medlem i Malmö Kanotklubb, men inte involverad i M24KC-arrangemanget.

Thomas

Nu har du nog lyckats med konststycket att få något i grunden ganska enkelt till att bli vääldigt komplicerat..

MKK är en kanotklubb.

En kanotklubb sysslar oftast med paddling.

Vi paddlar en mängd olika farkoster som; kajaker, canadensare, outrigger, drakbåt mm.

När vi då anordnar en tävling blir det av ovanstående själ riktat till paddlare. Roddare och trampebåtar får ursäkta men det är inte riktigt våran grej.

Vi såg väl inte direkt behovet av att räkna upp varje upptänklig farkost som finns, utan tog några exempel och lade till ”bara det framförs med paddel”. Det enda vi skiljer på är om det är en eller flera som paddlar.

Ungefär så tyckte och tänkte vi. Möjligt att det var fel eller klumpigt uttryckt men de flesta verkar faktiskt innebörden av det.

Har du fler frågor angående vår tävling så får du gärna återkomma direkt till oss – kontaktinformation finns på hemsidan.

Och det var väl inte såå jättesvårt egentligen, va..?

/ Ulf

Thomas

Jag är inte själv involverad i arrangerandet, men tror du har lagt alldeles för mycket energi på att läsa och tolka reglerna för M24KC. Jag uppfattar inbjudan som skriven i en positiv anda med syftet att alla ska känna sig välkommna och sålunda inte ämnad att läsas ordagrant som en lagbok. Vill du har nåt förtydligande eller diskutera reglerna så får du vända dig till web-adressen jag gav. Jag noterar att man inte heller specifikt har skrivit ut att motionkajaker är välkomna, vilket troligen kommer att vara den vanligaste farkosten på tävlingen.

Mvh, Anders

Jag har en K2. Dvs en vanlig ordinär 2-mans kajak. Driven med 2 paddlar.

Då det inte alltid går att uppbringa någon till den andra sitsen skaffade jag en 1-mans kajak också. Det blev av olika skäl en Hobie med fotpaddel, segel och vanlig paddel.

Det är därför jag plötsligt SER denna precisa formulering om paddel. Jag har varit ute med Hobien under sommaren 2008 och upplever väl inte att det är någon större skillnad i kanotupplevelse som jag brukar använda kanot. För er är det tydligen det. Jag har inte en fotdriven kajak utan en trampebåt. Jag börjar förstå det. Det är en insikt som tar lite tid att svälja. Pia L'Obry som säljer dessa kanoter och även alla Hobies katamaraner berättade att när hon trampade kajak 1997 var ett UFO i skärgården. Det gäller kanske fortfarande.

Svara nu inte att om jag paddlar Hobien är jag välkommen annars inte. Hobien är byggd för att trampas, paddel använder man bara undantagsvis. Vid trånga och grunda passager.

Eller om man blir trött i benen. Segla fungerar utmärkt men det är ju inte aktuellt om det är tävling. Hobien väger 30kg är 70cm bred och 4,88m lång. Jag kan försäkra att jag inte hotar en normal kajak.

Det tar ganska lång tid att komma fram till kärnan av ditt problem - fråga gärna rakt på sak nästa gång så spar vi alla tid.

Du är alltså intresserad av att ställa upp i M24KC med din Hobie och undrar om det är ok? Eller..?

Skulle så vara fallet kan jag tyvärr inte ge besked nu med en gång eftersom det inte är jag ensam som bestämmer - kontakta oss på hemsidan så får vi några dagar på oss att fundera. Misstänker dock att den går under trampebåt och därför inte är tillåten på kanottävlingar. Sen om din trampebåt är långsam eller inte är väl inte riktigt relevant - det är fortfarande en trampebåt. Men i vårt fall kan vi ju välja att göra som vi vill.

/ Ulf

Det stör mig inte det minsta att arrangörer av kajaktävlingar stipulerar paddel för framdrivningen. Enkelt, lättbegripligt och för de flesta helt okontroversiellt.

Utan en sådan regel blir det antingen krångliga gränsdragningar (hobiekajaker med trampor/fenor, segel, elmotor, aquaskippers, drakbåtar, utriggarkanoter, singelscullers, utriggade tvåor, fyror, åttor etc) – eller helt annan sorts tävling med större organisation och andra krav på resurser...

Jag är intresserad av att delta i någon kanottävling med min Hobie ja. Där det framgår av inbjudan att alla är välkomna och att det i första hand handlar om gemenskap och motion. Att det finns surfskis, racekanoter och elit med som tar tävlingsmomentet på allvar gör inte mig något. De brukar ju tävla mot varandra och ligga så långt före att motionärerna inte stör dem. Det är därför jag surfat runt och tittat på regler och sånt.

Nu har ni klart redogjort att "bara framföras med paddel" är en tydlig markering vilka som inte räknas som kvalificerade att deltaga. I det läget väljer jag givetvis att inte delta.

Ulf. Tack för frågan men jag kommer inte att störa tävlingsledningen för M24KC. Jag kommer inte att delta.

HBB har inte varit aktuellt alls men Orust Runt verkar ha rätt grundidé trots att regeln om paddel finns med. Men i år siktar jag på en möjlighet att delta i Kanotmaraton i Dalsland.

Tack för era svar och synpunkter. Det här med kajaker var en smalare sektor än väntat.

med vänlig hälsning thomas

Jag noterade att endast det sista inlägget var postat den 1 april...

Skriv en kommentar