Visa varukorgen
Design & Illustration

Lära roll - igen!

Ett telefonsamtal häromdagen ledde till lite funderingar. Ämnet var (återigen) rollar och varför så många tycker det är svårt att lära sig.

Under samtalet blev det mycket tydligt att problemen egentligen finns på det mentala planet. För att man skall lära sig rolla krävs helt enkelt att man verkligen vill lära sig rolla – inte bara ”det skulle vara rätt kul att kunna” utan ”det här skall jag lära mig - nu!”. Utan den uppriktiga viljan kommer inget att hända. För att citera en välfunnen reklamslogan (som man förmodligen kan bli stämd för att använda): ”Just do it”!

handroll i sjön RunnFör att man skall vilja lära sig rolla, krävs att man känner ett behov: en visshet att rollande kommer att tillföra paddlandet någonting viktigt, som inte går att nå på annat sätt. Inte bara som show – då finns det säkert trick som går snabbare och lättare att lära sig – utan som en omistlig del av paddlingskompetensen.

För att man skall känna ett behov krävs att man i grunden har funderat igenom vad man vill med sin paddling och hur man vill hantera säkerheten. Det krävs att man har kunskap om både rollar och alternativen.

Upanishaderna formulerar det så här: ”Du är vad din djupaste önskan är. Sådan din önskan är, sådan är din intention. Sådan din intention är, sådan är din vilja. Sådan din vilja är, sådan är din handling. Sådan din handling är, sådan är ditt öde”.

Kunskap är inte absolut – den har olika innebörd på olika medvetandenivåer. En som aldrig rollat ”vet” ibland att en roll är ett imponatortrick utan praktisk nytta i verkliga livet – fungerar hyfsat i bassäng men inte ute i sjögång. För den som nyss lärt sig rolla är det stort, ett viktigt steg i paddelutvecklingen och en kick för självförtroendet. För den skicklige rollaren är det bara ett paddeltag som alla andra.

Har du en önskan att lära dig rolla, kommer du att lära dig rolla. Allt annat är bara teknikaliteter, små steg på vägen. Just do it!

Kommentarer

Håller på med att återuppliva rollningskunskaperna lite sakta och försiktigt, jag vill inte riskera ett till breakdown i ryggen, så det får bli en långsam tillvänjning.

Tack för dina tankar och för citatet som går att använda sig av i många andra sammanhang också.

Kan svara med ett citat till (kanske inte ordagrant) från filmen The Entrapment med Sean Connery:

"it´s insane, stupid, dangerous and impossible, ..............................................but doable".

Skriv en kommentar