Visa varukorgen
Design & Illustration

Lite av varje...

Gårdagen var en blandad upplevelse – teknikövning, sajtproblem, Googles diagram-script och kajaknätverk.

En sedvanlig teknikövning i bassäng stod på programmet i går eftermiddag. Det har blivit lite färre senaste tiden – det är svårt att få plats och tid. De flesta av regionens badanläggningar byggdes under ungefär samma period på 60 och 70-talen, och eftersom det är mycket roligare att bygga nytt än att sköta det man har, finns nu ett antal anläggningar med nerdragen verksamhet och av säkerhetsskäl stängda bassänger – med hårdnande konkurrens om allt färre tider.

Igår blev det en övning utan nybörjare, vilket innebar mer utrymme för enskild träning. Av någon anledning lyckades jag plötsligt med den norsaq-roll med uppgång framåt, som gäckat mig i snart ett år – jag lyckades kanske en gång av tjugo och hade inte en aning om vad som blev rätt eller fel. Nu funkade den hela kvällen – 25-30 rollar utan en enda miss. Nu gäller det att komma ut i havet och snabbt träna vidare så att motoriken delegeras till muskelminnet. Det var så entusiasmerande att jag totalt glömde ta fram kameran.

Databasstrul

På minussidan står (med fetstil!) att sajten la av vid 7-tiden på morgonen när databasen av okänd anledning stängde ner. Efter en stunds felsökning lokalt och studium av loggfiler stod det klart att felet fanns på servern hos webbhotellet, och jag började jaga support. Normalt fungerar detta utmärkt och fel av den här typen brukar lösas mycket snabbt dygnet runt, men av någon anledning strulade det den här gången, både med kommunikation och med åtgärder. Under eftermiddagen var det bassängövning med Malmö kanotklubb, och sajten var därför inte åtkomlig igen förrän framåt sjutiden på kvällen.

Det innebar en ful julröd avvikelsestapel i en annars mycket bra höst med åtkomlighet och korta responstider i stort sett dygnet runt. Nedan förminskade bilder från suveräna Pingdom, som övervakar och rapporterar kontinuerligt om tillgänglighet och responstider från ett stort antal kontrollstationer jorden runt, skickar mail när sajten ligger nere med mera.

Tillgänglighet: september-december
Tillgänglighet: september-december

Responstider: september-december
Responstider: september-december (medelvärde: ca 1 sekund)

Kul med Googles diagrammotor

Google har släppt API:er för rendering av data i diagramform. Scriptfunktionen kan skapa tabeller i många olika former och utföranden: stapeldiagram, tårtbitar, venndiagram, kluster, olika sorters grafer mm. Jag passade på att leka lite med dem idag på morgonen. Indata är säljstatistik för mina kajaker, kanadensare och båtar och så här kan det se ut. Man skickar en URL med en indatasträng, som sedan renderas som en png-bild av Googles renderingsmotor.

kajaker
Så här säljer mina kajakmodeller proportionellt (statistiken gäller 2007)

kanadensare
Motsvarande för mina kanadensare

båtar
…och båtar

totalt
Och så här fördelar sig kajaker, kanadensare och båtar totalt.

Nytt socialt kajaknätverk

playak.net

Playak har startat en sorts "kajak-facebook": Playak.net. Jag är egentligen mycket tveksam till dessa sociala web2.0-nätverk - både mängden överlappande applikationer som konkurrerar med varandra och hur de oftast används. Det väcker minnen från de små häften som fanns förr och som främst flickor i lägre skolåren höll på med – "mina vänner" eller något sådant, och som innehöll inklistade bilder, favoritcitat, verser, filmer, böcker, sammanställningar av kompisars tycke och smak, gulliga djur, vilken mat som var god respektive äcklig etc. Nu görs samma saker på sociala nätverk i datorn och då har det blivit en sysselsättning för vuxna.

Nätverken tycks ha en förutbestämd livscykel: först mediahype och massanslutning, sedan en massa deltagare som okritiskt lagt till alla "vänner" som inviterat (det känns ofint att neka och riktigt asocialt att stänga av någon om man ångrar sig – och alltför lätt att samla vänner som en merit), för att komma ur situationen avslutar man istället sitt medlemskap och hoppar på ett nytt uppstickarnätverk istället. Och den information man hunnit lägga ut blir som en tatuering man ångrar. Därför blev aldrig Facebook det nätverk för vuxna som aviserades - det togs över av den skara internetnomader som migrerar från nätverk till nätverk i hopp om att hitta något som inte innehåller alla de andra internetnomaderna.

Men reservationerna till trots – jag har gått med i playak.net och laddat upp några bilder på prov. Återstår att se om det kan bli något som tillför något av värde...

Kommentarer

Alltid kul med statistik.. ;)

När man tittar på försäljningsdiagrammet av kajaker så ser man en ganska tydlig fördelning; "Grönlandsinspirerade" - BP, Njord, Isfjord och Hunter står för ungefär hälften, Kavat en dryg tredjedel och sen i den sista femtedelen samsas resten. Ditt eget intresse har m a o färgat ganska mångas kajakval.. :)

Sen i o m att både BP/Njord/Hunter är förhållandevis mer komplicerade/krävande att bygga och paddla - något som torde betyda att det är fler "återfallsbyggare" i farten, eller..?

Är lite nyfiken; hur har du funderat framöver nu? Några nya idéer/modeller på gång? Egen utvecklingsriktning..? Eller blir det kanske som vanligt; man har en massa idéer och planer men de stämmer inte alltid helt överens med vad/var man tillslut hamnar..

/ Ulf

Ja, många "återfallsbyggare" med kavater och nomader mm hemma i garaget har lockats att prova på lite mer grönland – men det är också förhållandevis många som börjar i den änden numera. Och jag håller inte med om att de generellt är svårare att bygga – för Black Pearl gäller nog motsatsen: små ytor, inga komplicerade böjningar av ribbor och en enkel ovanpåbyggd sittbrunnssarg gör bygget både snabbt och lätt. Sedan kan naturligtvis de flesta kajaker kompliceras efter önskemål och eget huvud, med försänkt sarg och liknande.

Och framtiden – främst tror jag jag behöver få lite ordning på de där illustrations- och webbdesignuppdragen som periodvis inkräktar hejdlöst på nöjena. När jag gjort lite plats i almanacken skall jag bygga klart den långa, smala som sover gott i byggjiggen nere i verkstaden.

Annars uttrycker din sista mening precis hur det brukar gå till: ett antal projekt, idéer och hugskott, mer eller mindre färdiga på ritbordet. Vilket som blir nästa bygge är ett beslut som fattas i hastigt mod och på mycket dunkla bevekelsegrunder…

Har du någon uppfattning om hur många av de ritningar du säljer som faktiskt resulterar i paddlingsbara kajaker?

I övrigt tycker jag snarare att det är lättare att bygga de mindre kajakerna. Allt yttäckande arbete som ribbning och slipning är ju direkt proportionellet mot kajakens yta. Sågade på slentrian lika mycket ribbor till min njord som jag hade använt till min tidigare najad. Nu har jag ribbor kvar till en halv njord till... (ska jag se det som ett tecken på vad jag borde göra i vinter?) Därmed blev det motsvarande mindre slipjobb och mindre epoxijobb. Och det märktes verkligen när jag höll på med bygget. Besvärliga ribbor verkar man kunna få på de flesta kajakerna om man har otur med förhållandet skrovomkrets/ribbredd.

Mitt byte till grönlandsinspirerat kom sig dock inte av någon speciell dragning till att paddla "grönlänskt", utan helt enkelt för att få en lång, snabb kajak som fungerade bra olastad även för en lätt paddlare. Najaden flyter för högt för att fungera rikigt bra med bara 65kg i.

Nej, jag kan inte luska ut någon procentsats realiserade kajaker. Men om jag noterar alla uppenbart färdiga kajaker genom inskickade bilder, sjösättningsrapporter, möten på kajakträffar, utbildningstillfällen etc och antar att de som hör av sig med frågor eller kommentarer sent i bygget (om slutlackning, utrustningsdetaljer etc) verkligen får sina kajaker klara, hamnar jag redan där en bra bit över 80%. Bland de jag inte får kontakt med finns säkert en hel del som är helt självgående och inte har behov av att fråga eller berätta om sina byggen.

Då och då blir jag kontaktad av någon som övertagit ett halvfärdigt bygge och ringer för att få lite råd om hur man fortsätter. Två gånger på drygt tio år har jag haft kontakt med byggare som gett upp efter diverse motgångar, men det finns säkert fler - det ligger väl i sakens natur att man inte gärna berättar om sina misslyckanden. Men jag tror också att de flesta som råkar i svårigheter någon gång i bygget får hjälp av vänner och bekanta eller andra byggare, eller ringer mig och frågar, eller får lite uppmuntran i samband med kajakträffar eller liknande sammanhang. Många förstagångsbyggare bygger sina första alster hos någon som håller kurser i någon form: Rickard Kohlström, Petrus Johansson m fl. Ibland ringer eller mailar byggare med sedan flera år avstannade projekt och vill ha lite råd om hur han eller hon skall komma igång igen.

En egen plats i statistiken får den kund som köpt totalt sex kajak- och båtritningar, ramat in dem och hängt dem på kontoret - han gillar att titta på ritningar men har inga som helst planer på att bygga kajaker eller båtar.

Jag kan alltså sluta mig till att det är ytterst få påbörjade byggen som inte resulterar i färdiga kajaker - men om det är 2 eller 6% eller något annat har jag ingen aning om.

Skriv en kommentar