Visa varukorgen
Design & Illustration

Lite om att bygga sittbrunnar

Det diskuteras ofta sittbrunnar när kajakbyggare träffas. Vad gör att det på vissa sittbrunnskonstruktioner är svårt att ta på kapellet och svårt att få kapellet att täta riktigt mot kanten.

En sak som jag ofta ser är att sargen, sett från sidan beskriver en mer eller mindre tydlig s-kurva. En sådan uppstår lätt med relativt platta däck och när det är stor höjdskillnad mellan för- och akterdäck på en kajak – till exempel på Black Pearl. Konsekvensen blir att kapellet blir svårt att ta på – det dras av vid sidorna när man försöker få det på plats framtill. När man väl fått det på plats tätar det ganska dåligt eftersom trycket från gummilinan är riktat ömsom uppåt, ömsom neråt runt sargen.

Krökt sarg Med en krökt sarg kan det underlätta om flänsen är lite bredare. Men då krävs ett ganska elastiskt kapell som kan krängas över den breda sargen och ändå sluta tätt mot kanten under sargen. Ett neoprenkapell klarar detta utan problem, men Chillcheaters AquaTherm-material är inte lika elastiskt.

Plan sargMed en planare sarg försvinner båda problemen. Det blir lätt att sätta på kapellet och det blir lättare tätt. Flänsen behöver inte vara så bred – räcker med 15 mm – vilket innebär att kapellet kan beställas aningen mindre och därmed bättre tryck mot kanten.

Tillfällig mall

Enklaste sättet att få kontroll över ribbningen är att sätta dit tillfällig sittbrunnsmall av spånskiva innan däcket ribbas – sedan är det lätt att se till att ribborna ansluter till kanten utan att hitta på några egna kurvor.

Kommentarer

Det finns ännu inga kommentarer.

Skriv en kommentar