Visa varukorgen
Design & Illustration

Luckor med magnetlås

Magnetic hatches

Jag har av flera skäl varit tveksam till luckor med magnetlås. Sargen med magneter tar plats – ganska mycket lucka alltså för ett relativt litet hål att stoppa ner prylarna genom.

Vidare ger magneterna ”fel” dragkraftsprofil: mycket bra hållkraft vid kontakt men mycket lite bara några millimeters avstånd. Det krävs kraft för att öppna luckan, men med några millimeters avstånd (till exempel en snibb av en paddeljacka eller ett snöre emellan) avtar kraften snabbt. Med andra lucklås är det tvärtom – gummiband drar hårdare om det tänjs, nylonremmar flexar inte alls. Även magneternas påverkan på kompassen har bekymrat mig (erfarenheter från vårt båtbygge för 45 år sedan: armeringen till ferrocementskrovet hade förmodligen hanterats med magneter någon gång vid lastning eller lossning, vilket ledde till att vanliga kompasser inte gick att använda, utan lösningen fick bli en fjärrkompass en bit upp i mesanmasten och en repeater i sittbrunnen).

Men det finns många som byggt välfungerande magnetlås och är mycket nöjda med det. Nu senast fick jag en bra beskrivning av Gustav Borreman i Nederländerna, som baserat sin lösning på Rob Macks (Laughing Loon) metod. Här är hans beskrivning.

Kommentarer

Det finns ännu inga kommentarer.

Skriv en kommentar