Visa varukorgen
Design & Illustration

Lundåkrabukten söndagen 25 april

Start i Vikhög

Mycket inklämt i almanackan den här helgen men några timmar i kajak blev det under söndagseftermiddagen. Bortsett från vattentemperaturen kändes det som sommarpaddling. Kav lugnt, sol som gassar från en klarblå himmel. Som vanligt under våren är klädseln problematisk. Sommar i luften och vinter i vattnet. Klär man sig för paddling blir en wet exit farlig, klär man sig för vattnet blir paddlingen svettig. Inte ens en tuiliq löser helt sådana problem. Resten av året fungerar det bättre – då följs luft- och vattentemperaturen åt.. Men våren…

Start från Vikhög i extremt lågvatten. Sandbankarna låg torra långt ut i Salviken. Solen fick snäcksanden att skimra i turkos och azurblått.

Ute i Sundet räknade jag till åtta tankers för ankar. Det är spekulationsfrakter och väntar på att oljepriset skall gå upp så att de kan kränga sin oljelast.

Södra Lundåkrabukten

Utsikt från Litorinavallen

Sandbankar i Salviken

Kommentarer

Hej Björn, bara lite nyfiken: under vilka omständigheter skulle en wet exit bli aktuell i ditt fall, som du ser det?

Funderingarna var nog av det mera allmänt hållna slaget – wet exit ingår inte i planeringen, oavsett omständigheterna. Men kanske skulle man kunna hitta på någon sorts force majeur-scenario...

Söndagen fortsatte och det blev en lika fin måndag som jag gärna hade paddlat hela dagen om jag inte suttit inne på jobbet och längtat ut.

När allt nödvändigt vardags stök var klart och klockan 21:00 kunde jag inte hålla mig utan kom ut en sväng till 22:30 i totalt bleke, Kullens och Nackehoveds fyrar på vart håll och lastbåtarnas lanternor som speglarde sig i vattnet, ett par svanar som irriterat varnade för att sedan ge sig iväg blev sällskap utanför Nyhamnsläge.

Inga tankar på bad eller liknande övningar, bara njutning.

Magiskt helt enkelt!!

Du beskrev en gång hur akterluckan på ena eller andra sättet lossnade på vägen ut. Hur hade du handskats med en sån situation lite längre ut och ensam? Har du alltid kommunikationsmedel (mobil, VHF, nödbloss)? Är själv ganska upptagen av säkerhetstänkande tycker jag själv, medans många av mina ickepaddlande anser att jag är en risktagare. Paddlade till Nidingen ToR ensam i pärlan för två veckor sen, ensam iförd torrdräkt, vattentätt fodral kring mobil, säker roll, pump och flottör som extra backup. Åsikter?

Den lossnande akterluckan var en väckarklocka. Den lärde mig att kontrollera lucktätningar mm regelbundet. Men på vintern gör jag inga ensampaddlingar långt från land. Här nere i Öresund kan jag paddla miltals längs kusten utan att komma till djupt vatten och/eller långt från land. Det innebär att nödutrustningen inskränker sig till reservpaddel, ett ombyte torra kläder, en liten termos varm dryck och några mackor. För övrigt litar jag på mitt omdöme, min erfarenhet och på min roll – i ungefär den ordningen.

När det gäller din Nidingen-paddling, så finns det såklart alltid risker med överhavspaddlingar ensam i kallt vatten. Men riskfaktorerna är hanterbara och går att påverka med omdöme och relevant säkerhetstänkande i mycket högre grad än till exempel riskerna i trafiken, där man är beroende av andras omdöme och agerande.

Min egen säkerhetsstrategi går ut på att så långt möjligt vara självgående och bara i yttersta nödfall behöva förlita mig på räddningsorganisationen – dels för att jag sympatiserar med tanken att situationer jag själv försatt mig i skall jag också själv ta mig ur, och dels för att jag så långt möjligt vill undvika att andra skall behöva tar risker för att rädda mig.

Skriv en kommentar