Visa varukorgen
Design & Illustration

Marstal, Ærø

Marstal 2018

Vi, de druknede – Carsten JensenFör några år sedan blev "Vi, de drunknade" av Carsten Jensen en stor läsupplevelse. Förra veckan tillbringade vi några dagar i Marstal och flera timmar i det fantastiska sjöfartsmuseet, som med sina samlingar, utställningar, installationer och interaktiva presentationer blev den stora behållningen.

Boken handlar om Marstal under hundra år – de år då den lilla staden med drygt 2000 invånare blev en av världens största handelshamnar för seglande lastfartyg. På samma sätt som i Mariehamn, Brantevik m fl småstäder kunde lokala skeppare köpa fullriggare, barkar, windjammers och klipperskepp till låga priser när de stora skeppsredarna runt om i världen bytte till ångfartyg. Marstal blev en handels- och sjöfartsmetropol och sjömännen från Marstal blev eftertraktade i världens handelsflottor.

Marstal är fortfarande en charmerande liten småstad med små gatuhus, trånga kullerstensgator och stockrosor, som utan Carsten Jensen bok förmodligen hade fortsatt vara en bortglömd idyll på en liten dansk ö utan landförbindelse.

gatuhus Marstal 2018

Boken ger liv åt sjöfartsmuseet och bland skeppsmodellerna, utställningsmontrarna och interiörerna är det inte svårt att tänka sig Albert Madsen, Christian Aeberg och Knud Nielsen på en bänk i hamnen, småpratande om världsmetropolen Marstal, den kilometerlånga piren som invånarna byggde med svett och tårar, eller de många rundningarna av Kap Horn. Museets utomhusdel visar en galeas under byggnad på stranden, flera av skeppsbyggarskolans renoveringsprojekt och de gamla verkstäderna, snickeri, maskinbod, riggverkstad m fl, är öppna för besök.

Galeas på stapelbädden – Marstal 2018
Även stora galeaser byggdes på stranden

Några av fartygsmodellerna – Marstal 2018
Några av de hundratals fartygsmodeelerna i olika storlekar

Riggverkstad – Marstal 2018
Riggarens verktyg

Byskomakaren – Marstal 2018
Byskomakaren


Interiör, skepparhusen – Marstal 2018

Interiör från skepparhusen

Interiör, skepparhusen – Marstal 2018
Interiör från skepparhusen

Interiör, skepparhusen – Marstal 2018
Interiör från skepparhusen

Råoljemotor i maskinverkstaden – Marstal 2018
I maskinverkstaden stod en färdigrenoverad råoljemotor, två meter hög och med ett svänghjul som förmodligen vägde som en mindre bil.

På museet finns också en stor avdelning tillägnad konstnären Carl Rasmussens resa till Grönland (ämnet förCarsten Jensens andra bok, "Den sista resan" – det finns också en tredje; "Den första stenen" som är en kuslig och obehagligt närgången skildring av krigets vansinne, om ett danskt förband i Afganistan) med ett stort antal akvarellskisser och oljemålningar, men också delar av hans polarutrustning.

Akvarellskiss, Carl Rasmussen – Marstal Kajak, oljemålning, Carl Rasmussen – Marstal Kajaker och umiak, oljemålning, Carl Rasmussen – Marstal

Läs "Vi, de drunknade" och ta sedan en minisemester i Marstal. Flera bed-and-breakfest är inrymda i de gamla skepparhusen. Ta barnen med – museet är mycket barnvänligt med bland annat en stor lekbåt (ett par nummer större och mer ambitiös än den jag byggde för några år sedan).

Museets lekbåt – Marstal 2018 Museets lekbåt – Marstal 2018

Kommentarer

Det finns ännu inga kommentarer.

Skriv en kommentar