Visa varukorgen
Design & Illustration

Mats med en Wooden Pearl

Av olika skäl har jag hamnat lite på efterkälken med sjösättningsnotiserna, men det skall jag ta igen. Här är Mats Antonssons Pärla. (Såg förresten att Mats hade varit hos Kajak Event och köpt kapell).

Pärla i ceder, hägg och syrén

Hej Björn.

Tiden mellan hägg och syren blev ovanligt kort i år. Men jag har fixat så att jag hela året kan sitta mellan just hägg och syren och därmed alltid vara ledig.

Resten är till största delen Western Red Cedar.

Lite däckslinor och ett eller annat lager lack fattas men nu är den i alla fall inrollad.

Här är lite bilder på min pärla.

Några bilder

Jag provade din pärla i juni 2008 och insåg då att jag faktiskt beövde en kajak till. www.thomassondesign.com/post/kajaktraff_nytappet.aspx

/Mats

Uppdatering

Hej

Jag har nu haft tid till att testa pärlan både i sjö och hav. Den är ju inte bara lätt att rolla med, den är ju riktigt trevlig att paddla också. Enligt en gammal badrumsvåg så väger den knappt 12 kilo! Jag har också lackat ett par lager till och fixat med däckslinor och en stormpaddel. Om det är snyggt eller nördigt med sälar i horn som linspännare får väl var och en tycka som den vill.

Uppdaterad länk till bilder

Mats

Kommentarer

Vidrigt snygg! Var hittade du cedern nånstans?

Cedern kommer från Cederträ:väst med hemsidan http://www.cedertra.se/index.html

Mycket vackert bygge! Läcker lucklösning! Vad änvänder du för typ av magneter? Sitter luckorna kvar i grov sjö och hård vind? Kanske en lösning som Björn kan lägga till i Tips från byggare?

Magnetlås på luckor har funnits i många år och det finns ett antal beskrivningar på nätet över sådana lösningar. Jag har hittills avstått från att skriva om dem, eftersom jag ser flera potentiella problem - men jag har inte provat själv så det är bara teoretiska invändningar. Tycker Mats att det fungerar bra, tar jag gärna emot en konstruktionsbeskrivning.

Mina invändningar är främst svårigheten att försegla magneterna så fullständigt att de inte börjar rosta efterhand och att dragstyrkan är omvänt och logaritmiskt proportionell mot avståndet - dvs i kontakt sitter de som berget och kräver mycket stora krafter för att lyftas vid öppning (sargen, luckan och däcket måste alltså dimensioneras för detta), medan bara en millimeters avstånd mellan magneterna innebär att dragkraften är reducerad till en bråkdel. Kan till exempel innebära att om luckan av någon anledning lättar det allra minsta (deformation av sarg, något tungt i lasten som slår till vid en kapsejsning etc) kan luckan flyga av. De vanligen använda metoderna bygger på motsaten - luckan dras tillbaka med ökande kraft om den lyfter.

Kunne tänke mig at lägga ner lite tid på en skrytpaddel. Undrer vart du hittat benbitarne på spetsen af dina blad? Havde tänkt göra något liknande, men ideen föll på at jag inte anade vartifrån benet skulle komma -och at kvistfri gran verker omöjligt at sortera fram. Jag inbilder mig at gran er mera gjort för paddelbygge en ceder ( grannen er mere elastisk).

Wirsen (Haveriet) verkar fortfarande ha timeout på sin kvistfria gran - någon som kan tipsa om alternativ? -Vil gärna fortsätta med gran fram för ceder, men vil jobba kvistfrit.

mht. benbiter tror jag björn nämner corian som modernt alternativ någonstans. Corian har dock inte rätta egenskaperne. Det er tunkt och väldigt sprött (inte sprött som stenskivor men näst intill. slår man det mot en sten bryts det sönder).

Kvistfri gran är inte lätt att hitta. De senaste paddlarna har jag gjort av reglar 45x45, som jag råkade hitta relativt kvistfria och med hyfsat rak ådring. Kluvna och hoplimmade för vertikal ådring blev det riktigt bra.

En bra metod att "fuska" fram val- eller valrossben, är att slipa ner ändarna någon millimeter, laminera på ett par lager glasfiberväv och sedan spackla upp tjockleken igen med epoxy+krita+zinkvitt, titanvitt och en gnutta ockra. Efter slipning ser det rätt benlikt ut - benvitt, lagom kompakt och med lite porer.

Hej Mats!

Vilken fin pärla du byggt!

Jag tänkte höra med dig om kapellet blev tätt på din för jag köpte själv ett nu i helgen men det läckte in längs sargkanten, min sittbrunn är 43x57.5 cm i yttermått och 37.5X53 i innermått.

Det går kanske att sälja vidare till någon med större sittbrunn.

Skriv en kommentar