Visa varukorgen
Design & Illustration

Mellandagspaddling i västlig vind

Det blev väder och tid för några härliga timmar ute i sundet igen – perfekt som motvikt till all den goda julmaten. Liksom förra gången Magnus Åström i Njorden och jag i Black Pearl.

Det blåste västnordväst ca 8 m/s, lite mindre ett tag i mitten och ökande mot slutet. Temperatur i luften 6 grader, i vattnet 7. Mulet. Som vanligt i sundet är vågorna korta, branta och ganska oberäkneliga – ofta med olika riktningar (strömmar och varierande bottenförhållanden påverkar vågorna mycket) och dyning och vindvågor överlagrade. Höjd 0,6-0,8 m. Men i bukten söder om Lomma hamnade vi i ett område med riktigt bra dyning, 1-1,2 meters våghöjd och ca 20 meters våglängd. Förvånande med tanke på att det inte blåste mer – men bara att tacka och surfa! Närmare stranden fick vi många goa sidsurfar på låga stöd.

Sjösättning vid Lomma strand och söderut mot Alnarps Fälad och tillbaka. Som motionstur betraktat ganska kort – drygt 11 km – men desto mer rollande i sjögången. Ingen i min närmaste krets av paddelvänner är tillnärmelsevis lika insnöad på kajakakrobatik runt längdaxeln som jag. De rollar pålitligt, men ser rollen som en säkerhetsteknik snarare än som ett nöje. När jag börjar rolla saktar de in och väntar med vänligt överseende tills det går över. Därför är det både inspirerande och lärorikt att paddla tillsammans med någon som är minst lika drabbad som jag, som snurrar nästan utan uppehåll ute bland vågorna, lyckligt leende, med paddel, utan paddel, framåt, bakåt, med paddeln bakom ryggen eller ner mot botten...

Det var lite för kyttigt i en så rank kajak som Black Pearl för att jag skulle kunna ta fram kameran. Därför blev det inga bilder idag.

Flera dagar kvar på ”jullovet” – det kommer mera...

Kommentarer

Det finns ännu inga kommentarer.

Skriv en kommentar