Visa varukorgen
Design & Illustration

Midsommarpaddling

Utsikt mot hamnen

Midsommarhelgen bjöd inte på några långa paddlingar – men desto mer korta träningspass med rollar ute i bukten (Haverdal). Mellan måltider och trädgårdsarbete tränade jag stormroll (paddeln i vanlig fattning, framåtlutad under hela rollen - videosnutt från qajaqusa) och fick den att fungera ganska bra motsols, men inte alls medsols. Det får bli ett av sommarens delmål. Jag försöker också med sculling rollar (att dra sig hela varvet runt med en sculling-rörelse - videosnutt från qajaqusa) och har kommit upp en gång för ett par veckor sedan, men lyckades inte upprepa bedriften under helgen.

18-20 grader i vattnet – den tydliga land- och sjöbrisen under midsommardygnen innebar lite kyligare morgondopp (frånlandsvinden under natten för ut det uppvärmda ytvattnet) och riktigt varma eftermiddags- och kvällsbad i sjöbrisen.

Kommentarer

undrar om sculling rollen går den bara att göra med paddeln under båten?

och storm rollen är det samma rörelse i paddeln som i standard rollen? ser ut som att man bara byter ut rörelsen i överkroppen mot en vridning med frammåtlutad överkropp är det allt där är till den rollen?

Sculling-roll kan göras på (minst) tre sätt: antingen med paddeln horisontellt under skrovet eller horisontellt på däck framför sittbrunnen eller med paddeln vertikalt ner i vattnet (då går man vanligen upp och ner på samma sida).

Stormrollen är en lågt-stöd-roll medan standardrollen (den med uppgång bakåt) är en högt-stöd-roll. Den görs på samma sätt som en vanlig roll framåt-framåt - men paddeln hålls med vanlig fattning och svepet är lite snabbare och kraftfullare.

okej... då är jag med...

och för delen med en stormroll är att man skyddar ansiktet hela tiden eller är det flera fördelar med den kanske?

Jag uppfattar stormrollen främst som en mycket snabb roll, som involverar ett minimum av paddelhantering och kroppsmotorik och med avslutning i paddelställning med paddeln klar för stödtag på båda sidor. Andra fördelar kan vara mindre vatten i näsan och mindre vatten i sittbrunnen, om man inte har ett helt tätt kapell.

Forspaddlare förordar ofta framåtlutning just med motiveringen att skydda ansiktet, men jag kan inte se någon fördel i det avseendet. En standardroll innebär att ansiktet ligger mot fördäcket under hela rotationen - när man når vattenytan på lovartsidan vänder man ansiktet uppåt och glider in över akterdäck. Med stormrollen vänder man ansiktet neråt under uppgången - för mig innebär det en större risk för ansiktet, inte mindre (även om skillnaden är marginell eftersom man i det skedet har huvudet i ytan).

Men jag är ingen forspaddlare - kanske någon med mer erfarenhet kan kommentera...

Skriv en kommentar