Visa varukorgen
Design & Illustration

Möjlig förklaring till däcksskador

Som jag tidigare nämnt har det uppstått en märklig spricka på undersidan av det plana akterdäcket på min Black Pearl - glasfiberskiktet har knäckts och fogen öppnats, medan skiktet på ovansidan är intakt. Jag har funderat på tänkbara anledningar, som belastning när jag sitter på akterdäcket i samband med i- och urstigning, men det har inte känts riktigt troligt eftersom jag sitter strax bakom sittbrunnen och där finns det rejäla förstärkningar i form av akterskott plus kolfiberlaminering på undersidan. Sprickan finns längre akteröver.

lastproblem med plant däckMen när jag funderade på transport slog det mig att det kanske är skumrullarna på lastbyglarna som är skuld. Jag använder ett par rörisoleringar med ca 75 mm diameter trädda på lastbyglarna och transporterar mina kajaker med däcket neråt mot dessa. Vidare är jag van vid att träkajaker till skillnad från glasfiber och plast kan spännas i stort sett hur hårt som helst.

Men när jag drar åt remmarna trycks relingarna ner i skummet - de är styva och kan inte deformeras - men det plana däcket ger förmodligen efter mot det ganska hårda skummet. Med tillräckligt spänn kanske däckets deformationszon överskrids. Får nog fundera ut en bättre utformning av skumskydden.

Det finns flera fördelar med att transportera kajaker upp och ner - lägre höjd, mindre vindfång, inget transportkapell behövs etc - men däck är oftast klenare byggda än skroven och ett platt däck är klenare än ett välvt. Var försiktig...

Kommentarer

Jag har kollat på olika transportsätt på takräcke för kajaker och det verkar finnas massa alternativ och åsikter om detta. Framför allt så tror jag att de gäller "vanliga" (plast och glasfiber) kajaker snarare än kajaker av trä. Har du provat någon annan lösning än den du beskriver ovan med rörisolering och kan säga vad du föredrar? Är det bättre att placera dom på högkant för att de är stabilare på det sättet? Har också funderat om man bara ska göra ett eget fäst av typ formplyfa som man kan anpassa helt efter bottenformen av kajaken och sen vadera och då kunna fixera den väldigt bra och enkelt.

Det finns många hållare, byglar och avancerade system för att få upp och behålla kajakerna på biltaket – ofta rätt dyra och komplicerade. Jag trivs med enkelhet och håller mig fortfarande till rörisoleringarna, men en bättre lösning är kajakhållare i skum á la Kajaksport (jag provade sådana på vägen hem från Danmark med min nya kinesiska BP).

Trä är tåligare än både glasfiber och plast och kan spännas betydligt hårdare utan risk för skador – men om min fundering ovan är riktig (vilket jag så här i efterhand betvivlar) finns naturligtvis en gräns ;-)

Jag gillar också att transportera mina kajaker upp och ner – ligger stadigt på det relativt plana däcket, mindre luftmotstånd, behövs inget transportkapell för att hålla regnvatten, vägdamm och insekter borta och man har full koll på vad som händer utan att behöva böja sig framåt.

Skriv en kommentar