Visa varukorgen
Design & Illustration

Något vitt singlar ner...

Snö?

Det var några månader sedan som det drösade ner mängder med vitt över bil och trädgård. Men den här gången är det lyckligtvis inte vädrets makter som bär skulden utan bara ett gammalt äppelträd (och det går väl an med blommor – men vänta tills i september, då är det äppelmos på biltaket!).

AlpklematisFör övrigt är det full fart på växtligheten nu. Vid knuten blommar Alpklematis som bäst och runt om i trädgården lyser stora moln av Förgätmigej intensivt blå. Gräset växer och Blåregnet har stora knoppar. Från vinter till sommar på ett par veckor blankt...

 

 

Förgätmigej

Black PearlÄven på kajakfronten är det aktivitet. Black Pearl har fått ett extra lager glasfiber på botten efter en hård vinter med massor av isbrytaruppdrag. Jag byggde den lite för lätt från början (drygt 13 kg), med tanken att den skulle vara en kajak för surf och rollträning. I praktiken använder jag den till allt – bryter is, skuttar över grynnor, rockhoppar, surfar upp på stränder, med lätt packning på turer mm. Ett knappt kilo glasfiber/epoxi kommer förhoppningsvis att åstadkomma bättre balans mellan tålighet och användning.

NjordBakom huset väntar Njord på sitt årliga underhåll – ett kosmetiskt lager färg på botten. Den har också brutit en del is under vintern. Dessutom provade jag enkomponentfärg (International TopLac respektive Brightside) på både Black Pearl och Njord. Jag är inte nöjd med tålighet och slitstyrka utan går tillbaka till tvåkomponents uretanlacker.

Kommentarer

Men skulle du inte bygga en räjserkajak oxÅ?

Jodå, den står på tur, men jag måste ha en fungerande kajak under byggperioden, annars blir abstinensen svår. Och så är ju tillvaron så illa konstruerad att det finns jobb som stjäl tid för nöjena...

Så du räknar inte Njorden, Nomaden, Huntern och Kavaten som fungerande kajaker...

Nej, dom har jag vuxit ifrån - utom Njorden, som är fullt funktionell, men kan behöva en liten uppsnyggning (du verkar ha bättre koll på mitt kajakinnehav än jag - har du varit och tjuvkikat i garaget?).

Hur går det förresten med tävlingen i att hitta på ett namn på din nya havracer?

Stämmer det att förstapriset är ett garage fyllt med gamla kajaker?

Någon gammal kajak finns kanske att avvara (om den skall vara förstapris eller jumbopris kan nog diskuteras) men garaget vill jag nog helst ha kvar, thank you very much...

Namnförslagen avstannade i brist på näring (inga uppdateringar), men fortsätter kanske när jag börjar publicera byggrapporter. Mitt eget arbetsnamn Huge (ur fornnordiska gudasagan) sågades omgående och med rätta (helt fel associationer på engelska!) och sedan kom en hel rad med trevliga förslag: Sleipner, Duva, Mimung, SeaRacer, SeaFast, Omma/Uma, Skandik, Gungner/Gungnir och Ka.

Liksom mina övriga kajaker får den nya inte sitt namn förrän jag paddlat den ett tag – först då vet vad vad det är för en kajak och då brukar något namn (av de föreslagna eller ett helt nytt) kännas rätt. Visar det sig att jag inte klarar av den, blir det kanske "Botten upp"...

Jag fick för mig att du hade sålt Huntern? Hur som helst undrar jag lite över vad du själv tycker om den (akrobatik eller med lättare packning)? Anledningen till att jag undrar är att det inte har blivit så mycket skrivet om den så det kanske inte blev riktigt som du hade önskat..? Läste också att Black Pearl hade fått en spricka i skrovet... kunde du lösa det på annat sätt än att såga loss hela däcket från skrovet? Lycka till med din Racer!

Nej, han som sa sig vilja köpa Huntern, drog sig tyvärr ur när det kom till kritan. Men Huntern blev vad jag hoppades, en bra kompromiss mellan roll/manöverbarhet och hyfsad lastkapacitet - och passar bra för den som vill ha en kombinerad lek- och turkajak. Men har man plats för flera kajaker är det roligare att ta ut svängarna med lite extremare kajaker - till exempel en Black Pearl och en Njord. Tillsammans kan de en hel del mer än en Hunter...

Black Pearl har ännu så länge bara fått förstärkt laminat på skrovet. Däcket får vänta tills efter Nytäppetträffen till helgen - men jag räknar med att fixa sprickan inifrån, utan att dela kajaken.

På träffen i helgen kommer jag att prata grönlandskajaker, -paddlar -utrustning och -paddling, och även visa och instruera paddling, stöd. rollar etc.

Hej Björn!

Såg att du inte sålt din Hunter. Jag är intr av att köpa den. Vad vill du ha betalt.

Skriv en kommentar