Visa varukorgen
Design & Illustration

Nanoq – Björn Welin

Nanoq – Björn Welin

Från Björn Welin i Söråker, strax norr om Sundsvall, kom bilder från en nybyggd Nanoq. Björn har tidigare byggt flera av mina kajaker (ett par Black Pearl, en Frej och en Njord), bjudit på lite kajakbyggtips, och håller kurser i kajakbygge, kajakpaddling, och yoga, och kombinationer av dessa ;-)

Björn Welin"Hej Björn

Jag har i flera år varit sugen på att bygga en västgrönländsk kajak eftersom sjögången utanför Åstö fyr här utanför Sundsvall kan vara väldigt grov och dramatisk. Jag har gillat att runda fyren med Black Pearl, Njord och en SOF kajak enligt Cunninghams design för att uppleva äventyret i vågorna. Därför blev jag ivrig att provbygga din senaste, Nanoq som har den västgrönändska designen.

Det bygget var fantastiskt trevligt och bjöd på en del nya utmaningar eftersom den har så kurviga former. Nu den 15 mars sjösatte jag den i lugnt och stilla vatten men kände redan att den här är skön att paddla. Den är lättpaddlad, följsam och jag känner bra kontakt med kajaken. Vikten hamnade precis på 17,0 kg strecket och är därmed hanterbar på axeln.

Nanoq kan nog bli den nya favoriten. Njord har nog varit allround-favoriten hittills. Ser verkligen fram emot lite mer vågor när det blir varmare i vattnet.

Jag bifogar några bilder från sjösättningen, och länken ger tillgång till alla bilderna, ända från starten. Bild 80 verkar helt omotiverad men markerar den tidpunkt i processen då Brahma började skola ut vårens småplantor i verkstaden och därmed var det slut på alla former av osande måleriarbete.

Att bygga på vintern och paddla på sommaren är så otroligt berikande. Alltsedan jag första gången för ca 10 år sedan kom i kontakt med din inspirerande hemsida har detta blivit en passion. Att med så enkla medel kunna framkalla så långa stunder av flow, kreativitet och meditativ närvaro är för mig helt ovärderligt.

Detta är länken till bilderna på Dropbox: https://www.dropbox.com/sh/yz6pyp6e2juc0s2/AADTgcSCE99IL_cIvNEF6qVxa?dl=0

Med vänlig hälsning
Björn Welin

www.insiktsyoga.se

www.bjornkajak.se

P.S. Sidan bjornkajak.se har inte uppdaterats på ett bra tag men jag skall ta mig an den framöver ..."

Nanoq – Björn Welin

Nanoq – Björn Welin

Nanoq – Björn Welin

Kommentarer

Grattis till en fantastiskt fin Nanoq! Känns som att en sådan hamnar på att-göra-listan för mig framöver.

Vad är det för material i skotten, och var har du fått tag på det?

Och - vilken skäddamodell är det, det ser inte ut som någon av Kajaksidans modeller?

Slutligen - nu blir man riktigt byggsugen med alla byggfoton, fotodagbok borde vara obligatoriskt för alla byggare ;-)

/Niklas i Falun

snickenix på Insta

niglaskajak.wordpress.com

98 byggbilder = bra inspiration/motivation inför mitt kommande bygge.

Finurlig lösning med att sy ihop däcket och skrovet (S&G). Ger det möjlighet att justera passformen eller är det bara för att ge bra limtryck?

De vita fälten under glasfibern, är det spackel? Vilket spackel använder du?

/Per

Skriv en kommentar