Visa varukorgen
Design & Illustration

Nattlig kajaktransport

Akterlanterna

Min Passat är precis lång nog. Ingen av kajakerna sticker ut en meter bakåt och jag kan alltså köra lagligt utan att märka ut dem med flagga eller belysning. Men i praktiken är en dryga halvmetern utstickande Black Pearl tämligen olämplig efter mörkrets inbrott – en smal svart spets.

Risken är störst när bilen står stilla - en oförsiktig fotgängare eller cyklist som passerar nära…

Så det sitter en röd lampa på akterspetsen vid mörkerkörning. Olika idéer har provats (bl a bilbakljus med sladd till kontakten vid dragkroken) men den nuvarande känns så bra och enkel att tipset härmed skickas vidare:
Ett enkelt diodbakljus till en cykel, med fästet instucket i ett par filade hål i botten på en filmburk, en halvmeter gummilina och en tillböjd ståltrådskrok är det hela.
Kostnad ca 25-30:-.
Byggtid 10 minuter.
Livslängd på batterierna: vet inte, det är bara två år sedan jag satte i dem.
Tid att sätta dit lampan: 10 sekunder.

Filmburken passar bara en mycket spetsig stäv (Black Pearl, Hunter) men lite letande bland förpackningsindustrins plastburkar ger säkert snabbt ett använbart resultat oavsett stävform.

Enkel belysning

Snabbt på plats

Bilderna är från i onsdags - på väg till en kvällstur med Kanotklubben runt Malmö innerstad som passande inledning till ett möte i långfärdssektionen.

Kameran inställd på nattbilder i befintligt ljus gav som väntat inga användbara bilder. Ett stativ hade hjälpt, men Black Pearl är knappast ett passande underlag för ett sådant.

Kanotklubbens brygga före start

Julbelysning vid Södertull

Kommentarer

Smart!

Men vad tusan har hänt med din BP Björn, den ser ju helt demolerad ut, eller är det bara en synvilla?

/Magnus

Ljusreflexer, regnvatten, speglingar och perspektiv, Magnus. BP:n ser ut precis som vanligt, dvs, sliten men i övrigt i gott skick.

Jag använder med diodbakljus när jag kör flaggstänger i skymning. En bra och billig lösning.

http://www.matsbat.com/nordingstangen/img/transport.jpg

Kan tillägga att jag numera hittat ett utmärkt botemedel mot skakiga kajakbilder. Håll paddeln horisontellt ocvh stöd kameran mot den. Trögheten i paddeln stabiliserar riktigt bra och så finns den till hands direkt om kajaken guppar till när man är som mest fokuserad på bildskapande...

Skriv en kommentar