Visa varukorgen
Design & Illustration

Navigera med bara handen

avståndsmätning

Navigation intresserar mig mycket (en följd av att ha kört omkring ett par år i gråmålade fartyg med tretungad flagg för länge sedan). När jag får tag i nya böcker om paddling brukar jag ganska snabbt bläddra till navigationssidorna i hopp om att hitta lite nya tankar. Jag blir nästan alltid besviken. Det som bestås är oftast ett förenklat sammandrag av vad som lärs ut på kurser för förarbevis och skepparexamen.

avståndsmätningDessa kurser är uppbyggda kring utrustning som normalt finns i båtar: navigationsbord, pennställ, linjaler, transportörer, passare, ekolod, logg, pejlkompass, radar och handlar till stor del om att rita, räkna och slå i böcker och tabeller. Alltför ofta går kajakböckernas författare pliktskyldigt igenom det viktigaste, förmodligen i den fromma förhoppningen att ingen ska fråga hur detta i praktiken skall gå till på ett litet gungande, då och då översköljt fördäck, och i förhållanden där man helst inte släpper paddeln. Så gör till exempel Hutchinson, Dowd, Foster, Brown m fl (däremot har David Burch lite nytt spännande tankegods i sin ”Fundamentals of Kayak Navigation”).

Sedan jag bytte segelbåt mot kajak har jag försökt översätta mina gamla klassiska navigationskunskaper till förenklad kajaknavigation. Förvånansvärt mycket går att utföra utan redskap och utan att släppa paddeln - pejla och fastställa positionen utan att ta ut kartan ur kartfodralet eller ens släppa paddeln, beräkna avstånd genom horisontalvinklar med bara handen, att mäta fart och ström med vad som helst som råkar flyta förbi i vattnet etc. I sjökortet finns mycket information som man kanske förbiser om man har en full uppsättning navigationsinstrument att titta på, men som ger värdefull information för den som är uppmärksam. En hel del viktigt information finns framför ögonen i naturen bara man vet var man skall titta.

Om man tänker efter är det faktiskt inte mycket av ”riktig” navigation som inte går att fixa snabbt och enkelt i kajaken, utan andra redskap än karta och kompass. Naturligtvis är precisionen lite sämre – men oftastn fullt tillräcklig för kajakbehov. Hellre en ungefärlig navigation än ingen alls.

Navigationskurs

Detta kommer jag att prata om och visa vid en navigationskurs i KajakEvents regi i Malmö. Det blir två kvällar – 26 april och 3 maj. Kursen kommer också att ta upp utprickning, meteorologi, sjövägsregler, tecken i naturen mm. Mer information på KajakEvents sajt.

Kommentarer

Det finns en bok som heter "Om skärgårdsnavigering" av Åke Janhem. Har du inte läst den kanske du skulle vara road av den. Det finns en del gamla navigationsknep i den, sånt som skärgårdsfolket kunde.

Ursäkta, Åke Ameen heter författaren.

Gunnar, tack för tipset. Jag har läst Ameens bok, men det var väldigt många år sedan. Kanske dags för en ny titt.

Skriv en kommentar