Visa varukorgen
Design & Illustration

Njord i tre delar – Daniel Norlén

Ibland får jag frågor om man kan bygga en 3-delad kajak. Danne har gjort det.

3-dalad Njord
Daniel med tre njord-delar (klicka på bilden för att se mer)

"Hej Björn,

Här kommer slutrapport med bildbevis på min Njord. Jag har sett att du fick en liten förhandstitt i höstas under en provtur som det bloggades om men nu ses projektet som nästan möjligen kanske 98% klart. Hon heter POCK, Proof of Concept Kayak. Det är mitt första bygge och jag ämnar att finslipa detaljer inför nästa projekt. Under detta projekt fokuserade jag på att bygga en paddelbar kajak och inte ett snidat mästerverk med finnish som en Hauptbyrå. Det har tagit ca två år men med långa pauser för att återfå inspiration och byggarglädje. Effektivt tror jag att det tog ca 150 timmar. Jag följde ditt råd om att bygga i en lokal som ligger nära hemmet så det fick bli bostadsrättsföreningens hobbyrum. Rummet är 5x3 m med dörren på långsidan och rummet delas med grannarna som renoverar kök, bygger högtalare, slipar skidor och renoverar cyklar. Jag har ej någon kajakplats och vill vara mobil med min kajak. Alltså fick det bli en delad kajak.

3-dalad Njord

Kajaken är tre-delad med 5st M10 bultar vid varje del. Skrovet är delat på naturliga ställen vid skottet föröver och bakom fikaskottet. Jag har byggt den på tre separata byggjiggar som jag under byggets gång kunde passa ihop för att kontrollera att kajaken blir rak samt det var enkelt att flytta runt delarna i hobbyrummet. Den är 5,4m och väger ca 23kg vilket är lättare än jag trodde den skulle göra med tanke på den extra vikt delningen medför. Jag valde stora bultar för att kunna skruva med kalla händer och att gängorna skulle vara oömma. Bultarna håller i nuläget inte riktigt tätt. Ca 2-3dl vatten kommer in på en dag. Jag ska prova med gummipackningar och andra lösningar för att förhindra läckage i framtiden.

Kajaken är oerhört snabb och lättrollad. Glasfiber/gran är oerhört styvt så kajaken flexar inte i vattnet och känns som vilken kajak som helst när man paddlar. Jag har monterat en liten fast skedda som test och avvaktar med en justerbar skedda. Det har varit mycket spännande att bygga och jag har lärt mig oerhört mycket under resans gång. Tack för en bra konstruktion och en hjälpsam manual. Vi ses på vattnet!

Hälsningar
Daniel Norlén

Läs om våra bloggade turer här:
www.horisontkajak.se/blog/cityvandringpaddling-uppsala
www.horisontkajak.se/blog/lidingo-skagga-tr
www.horisontkajak.se/blog/premiartur-i-hemmabygge

Kommentarer

Det finns ännu inga kommentarer.

Skriv en kommentar