Visa varukorgen
Design & Illustration

Njord – Joakim Rodebäck

"Hej Björn!

För några veckor sedan sjösatte jag äntligen min Njord efter att än en gång fått känna på devisen att "de sista tio procenten tar nittio procent av tiden". Det vill säga små pyssel som skädda, ytbehandling, luckor med mera tar lite tid...

Efter att ha paddlat den nu några gånger måste jag säga att den mer än väl uppfyllde mina förhoppningar. Den har högre farttröskel (om det ens finns någon, hursomhelst har jag inte stött på den) än de "normala" kajaker jag tidigare paddlat. Den går mjukt i sjö, speciellt mot. Stabiliteten är bra. Så pass initialrank att den uppmuntrar till viss balansträning men så slutstyv att man inte riskerar att välta när som helst. Kul att rolla med, helt enkelt en toppenkajak!

Lite kommentarer kring bygget.

Jag köpte profilfrästa ribbor av Petrus i Tranås (tack Petrus för en trevlig lördag eftermiddag). Jättefina ribbor, men kanske lite åt det tyngre hållet. Absolut inget fel, jag kommer säkert handla igen men då definitivt inte frästa. Det tog väldigt lång tid att limma ribborna på plats en och en. Eftersom jag redan innan bygget startade hade bestämt att jag skulle måla kajaken så var det dessutom helt onödigt. 1-0 till byggbeskrivningen. vilken ju rekommenderar enkla sågade ribbor.

För slippa slipa väven två gånger och stryka den med epoxi emellan använde jag avrivningsväv med förhoppningen att den skulle släta till väven. Resultatet blev ganska bra, men det gick nog åt mer epoxi totalt och det fanns en hel del små gropar vilka visade sig vid målningen. 2-0 till byggbeskrivningen :).

Jag upplevde det dock som väldigt knepigt att ha så mycket som 44 cm mellan mallarna. Visst hade det tagit längre tid att ställa upp dessa men man hade nog haft mycket bättre kontroll. Kan man få köpa en spantruta deluxe med typ 18 mallar till nästa kajak? Speciellt däcket kring sittbrunnen var minst sagt besvärligt att få till. En erfarenhet från detta moment var dock att lägga på utvändiga glasfibern innan man sågar upp hålen för luckorna. Men också övergången mellan slagen och det v-formade förskeppet krävde mycket uppmärksamhet med långklossen.

Färgen heter Double Coat 2-komponent och kulören är Pärlvit. Jag rekommendar den starkt då den ser ut som sprutlackad men är rollad med skumgummiroller.

Tack för en fin en kajak.

Mvh
Joakim Rodebäck"

Kommentarer

Grattis till en fin kajak! Vi kanske ses på vattnet någon gång.

Per

Skriv en kommentar