Visa varukorgen
Design & Illustration

Njord - Magnus Perander

Magnus Njord
Magnus Peranders på långtur på Åland med ny Njord

"Hej Björn!

Här skickar jag några bilder på min Njord som jag byggde förra vintern. Den byggdes under kurs i Ingå och kursen hölls av min bror Niclas. Bygget tog länge, har inte räknat så noga men säkert över 300 timmar och det finns fortfarande lite kvar att fixa, så som träluckor och roder (fungerar utmärkt utan).

Magnus NjordKajaken sjösattes i mitten av juni i Nagu då slipandet äntligen var över!! Under sommarn har jag inte paddlat så mycket som jag skulle velat men jag hann åtminstone med en 5 dagars kajakkurs på Vårdö på Åland. Är inte nån erfaren paddlare men kajaken har känts stabil och snabb och mycket kursstabil även utan skädda. Den är dock något mera svårsvängd än andra kajaker jag har provat och har lite tendens att hellre gå igenom vågorna än över då vågorna växer till sig lite eftersom den är så lång, smal och låg i fören. Packvolymen var lite liten för femdagarsturen förrän man lärde sig lite hur sakerna skulle sitta, sen rymdes allt hur bra som helst.

Kajaken är byggd i sälg och gran och en liten bit kauri från Nya Zealand. Packluckorna är för tillfället endast av neophrentyg varpå det kommer träluckor sen då jag fått dem färdiga. Neophrenluckorna är inte helt täta; någon liter vatten hade sluppit in i skotten efter 4 timmars paddling i regn och vågor. Kajaken väger lite över 20 kg efter lackning, och är 559 cm lång. Är mycket nöjd med Njorden och det har nog känts som rätt kajak för mej! Passar på att tacka Niclas; för handledning, Kristian; för att få pröva hans Njord och därmed välja att bygga den, Matte; för samarbete och dej Björn för en utmärkt modell och fina hemsidor!

/Magnus"

Kommentarer

Coolt med säljlister i kajaken, blev vacker.

Hur lyckas du få tag i plankor av sälj till bygget?

Sälgen har min bror fått tag på från en liten virkesfirma i Nagu som hade sågat upp en stor sälg. Till kajaken använde jag endast kärnvirket från sälgen som är mörkare och eftersom träet är mycket flammigt så var det mycket jobb att matcha ribborna till varandra. Men slutresultatet blev bra. Jag trodde inte att sälg kunde få en så fin färg!

Fin kajak, jag håller på och bygger en najad med samma typ av luckor som på era kajak vad har du fått tag på neopren?

Jag tror att Neoprenluckorna beställdes till kursen från en paddlingsbutik i Helsingforstrakten som heter Bear&Water. Luckorna är av märket Prijon.

Neopren finns att köpa på metervara hos Shelby i Finland, http://www.shelby.fi

Jag har byggt några kajaker med träluckor och neopren under. Packluckorna på min extremt låga ("Fragrance") kajak sköljs väldigt lätt över av vatten. Bara en liten kantning så ligger 1/3-del av luckan under vatten. Visst har det kommit in ett par deciliter vatten under paddling, och närapå 1/2-litern efter rollar och räddningsövningar över bakdäcket. Läckaget beror sannolikt på en liten skåra i luckans sargkant, en tvåmillis träflisa som lossnade i samband med bygget, innan epoxyn. Skåran blir mot neoprenen på undersidan och skall fixas, men vill göra det möjligast snyggt med klar epoxy utan brådska.

Neoprenluckan är eget skräddararbete, så behöver du specialmått så kontakta mig bara.

Skriv en kommentar