Visa varukorgen
Design & Illustration

Njord till havs..

Nu har det blivit några turer till havs med Njord, dels lite mer roll- och manövertester på plattvatten och en tur längs Kullen på ungefär 2 mil - i lite för lugnt väder för att ge någon riktig uppfattning om egenskaper i sjögång.

Fartresurserna känns bra även om stäven nära maxfart lyfter lite. Njord är ritad för lite mer last än ett par mackor och en termos och ligger med stävknäet nästan i vattenlinjen med 80 kg total nyttolast. Ett lite djupare förskepp hade sannolikt ökat toppfarten på slätvatten en aning, men till priset av större friktionsmotstånd (framför allt med last) och sämre manöverbarhet.

Stabiliteten är bättre än vad jag hade förväntat. Njord känns helt trygg och stabil, trots att initialstabiliteten är relativt liten. Sekundärstabiliteten kommer mycket tidigt och är till stor hjälp vid låga/höga stöd och gir med lutning/kantning.

Initialstabiliteten är precis lagom för att kajaken skall kännas stabil nog för att ta av eller på en jacka – men liten nog för att inte orsaka krängning i den krabba och skvalpiga sjön runt Kullens spets. Faktiskt rör sig Njord lugnare än någon annan kajak jag suttit i.

Manövreringen lever också helt upp till kravspecifikationen. Njord svänger mycket lätt med kontring, sveptag och akterroder - eller bara med lutning. Även i surf känns det tryggt att luta kajaken för att precisionsstyra (nu var det som värst halvmeterhöga vågor – hur det blir i grov sjö får jag återkomma till).

Kursstabiliteten är jag också helt nöjd med. Det är lätt att distanspaddla med fokus helt på paddelrytm och motorik. En lätt tillfällig lutning några grader räcker för att kompensera påverkan från vind och vågor, i den lätta vind som rådde. I hårdare väder är naturligtvis en justerbar skädda till stor nytta för att hålla kursen även i hög fart. Men för den som kan acceptera att sänka farten lite i akterlig sidvind fungerar Njord utmärkt utan skädda och roder.

Kommentarer

Njord skulle säkert platsat på utställningslokalen Skeppet i Simrishamn som öppnat. Tack vare "träprofessorn" Olle Pira får besökaren möta en marin- och träteknisk värld som få kunnat drömma om. Där finns bl a en oerhört vacker blekingsk jaktkanot med segel och allt byggd av en 20-årig båtbyggare - man kan bara inte tro att en så ung människa kan ha så mycket kunnande i nävarna. Björn, din Njord hade säkert slagit ut våra enkla alster, skelettet till en västgrönländsk kajak, en dito dukad och min första baidarka, bemålad av Rickard Johansson. Men det finns mer att se, mkt som rör sjön, vackra modeller och ett enormt träkunnande. Öppet mellan 11-18 fram till 30 juni. Vi hoppas på en förlängning!/hälsn Henri

Har följt dina rapporter om njorden och tycker den verkar mycket intressant. Finns det planer på att ge ut den som ritning eller hade du tänkt hålla på ritningarna?

Titta i katalogen (http://www.thomassondesign.com/katalog/mina-kajaker/njord) Samuel - Njord har funnits där sedan början av juni och jag har sålt ett drygt dussin ritningar hittills.

I morgon tar jag med mig prototypen för en dryg vecka i Bohuslän och södra Norge - första riktiga långturen med Njorden.

Tänkte inte på det... jag såg det en minut efter jag skrev inlägget...

Jag är iaf mycket intresserad av njorden och skulle gärna se lite fler bilder på den.

/Sam

Skriv en kommentar